Stiri

Primul parc stiintific din Romania, la Cluj

Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a declarat astăzi că viitorul parc va asigura o legătură între mediul de afaceri şi cel universitar.

„Consiliul Judeţean Cluj doreşte să dezvolte un proiect cu societatea de administrare a parcurilor industriale Tetarom şi mediul universitar şi va înfiinţa un parc ştiinţific şi tehnologic. Vom beneficia de expertiza Asociaţiei Internaţionale a Parcurilor Ştiinţifice (IASP), reţeaua mondială de parcuri ştiinţifice şi zone de inovare. S-a ales Clujul având în vedere prezenţa universităţilor de aici, a experienţei acestora, şi a unui mediu de afaceri dinamic”, a spus Uioreanu, citat de mediafax.ro.

10 hectare, investiție de 50 de milioane de euro

Viorel Găvrea, directorul Tetarom, a declarat că viitorul parc va fi înfiinţat pe un teren de circa 10 hectare, care urmează să fie identificat la o distanţă de maximum 10 kilometri de Cluj-Napoca. Pentru proiect, autoritățile vor solicita 50 de milioane de euro din fonduri europene.”Vom construi clădiri în viitorul parc, vom construi şi laboratoare de cercetare, de inovare, de transfer tehnologic, în parteneriat cu mediul academic, iar cercetarea va cuprinde mai multe domenii, de la chimie la oncologie. De asemenea, în parc se vor crea incubatoare de afaceri”, a mai spus Găvrea.

„Tetapolis va beneficia de sprijinul IASP, va avea acces la reţeaua internaţională a parcurilor ştiinţifice şi tehnologice, dar şi la o bază de potenţiali clienţi”, a spus Luis Sanz, directorul IASP. El a afirmat că parcul din Cluj-Napoca „va fi primul parc ştiinţific şi tehnologic din România”.

IASP a fost înfiinţată în anul 1984 şi are sediul la Malaga, Spania. Asociaţia are statut consultativ special pe lângă Consiliul Economic şi Social al ONU şi are circa 400 de membri.

Sursa
Related Articles

Back to top button