Stiri

Producția industrială a României a crescut în primele 8 luni cu 12,7 an/an

Conform  Institutului Naţional de Statistică, producţia industrială a României, care constituie circa 20% din economie, a crescut cu 12,7% (serie brută) în primele 8 luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Creșterea a fost susținută de industria prelucrătoare, care a înregistrat un avans de 13,7% şi de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu o creştere de 12,3%. În aceeaşi perioadă, industria extractivă a scăzut cu 1,6%, scrie businessmagazin.ro

businessmagazin.ro

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria a înregistrat un plus de 13,1% comparativ cu perioada ianuarie-august a anului trecut, în urma creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (plus 13,2%) şi producţia şi furnizarea  de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat ( plus 12,4%). Industria extractivă a scăzut cu 2,1%.

În luna august 2021, producţia industrială, ca serie brută, a crescut cu 3% faţă de august 2020. Comparativ cu luna iulie 2021, industria a înregistrat o scădere de 9,9% (serie brută), ca efect al industriei prelucrătoare (minus 11,4%), producției şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (minus 4%) şi industriei extractive (minus 1,6%).

Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, pe secţiuni – industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie  electrică şi termică,  gaze, apă caldă şi aer condiţionat, pe diviziuni CAEN, precum şi pe marile grupe industriale.

Related Articles

Back to top button