Conform  Institutului Naţional de Statistică, producţia industrială a României, care constituie circa 20% din economie, a crescut cu 12,7% (serie brută) în primele 8 luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Creșterea a fost susținută de industria prelucrătoare, care a înregistrat un avans de 13,7% şi de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu o creştere de 12,3%. În aceeaşi perioadă, industria extractivă a scăzut cu 1,6%, scrie businessmagazin.ro

businessmagazin.ro

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria a înregistrat un plus de 13,1% comparativ cu perioada ianuarie-august a anului trecut, în urma creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (plus 13,2%) şi producţia şi furnizarea  de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat ( plus 12,4%). Industria extractivă a scăzut cu 2,1%.

În luna august 2021, producţia industrială, ca serie brută, a crescut cu 3% faţă de august 2020. Comparativ cu luna iulie 2021, industria a înregistrat o scădere de 9,9% (serie brută), ca efect al industriei prelucrătoare (minus 11,4%), producției şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (minus 4%) şi industriei extractive (minus 1,6%).

Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, pe secţiuni – industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie  electrică şi termică,  gaze, apă caldă şi aer condiţionat, pe diviziuni CAEN, precum şi pe marile grupe industriale.