Provocările unui furnizor de utilaje de construcții și soluții pentru depășirea acestora
Compania UTILBEN este unul dintre liderii pieței de utilaje din România, cu 18 ani de experiență în industrie, 4 sedii la nivel național și 120 de angajați. Ruben Marian, CEO-ul și fondatorul UTILBEN, vorbește despre factorii externi care intervin în bunul mers al lucrurilor și despre măsurile care trebuie luate pentru corijarea situației.
Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?
Schimbările legislative. Modificările legislative frecvente din țara noastră au un impact negativ asupra activității furnizorilor de utilaje pentru că, de cele mai multe ori, sunt lipsite de coerență și creează un mediu impredictibil pentru business. Schimbările în legislația fiscală, normele de siguranță și de protecție a mediului, precum și alte reglementări obligă firmele să își schimbe strategia din mers și să își suplimenteze bugetul de cheltuieli. Tocmai de aceea, consider că autoritățile și guvernanții trebuie să se consulte mai des cu mediul de afaceri din România și trebuie să facă studii mai serioase privind impactul pe care îl are orice schimbare de paradigmă.
Corupția. Corupția este un virus care infectează tot ce atinge și pătrunde în cele mai adânci substraturi ale societății. Industria utilajelor de construcții nu face notă discordantă. Corupția este cel mai des întâlnită în România în procesul de atribuire a contractelor de construcții și în achizițiile publice. Fie că este vorba despre favorizarea anumitor firme, aranjamente frauduloase între furnizori și funcționari publici sau alte practici ilegale, licitațiile și achizițiile publice sunt cele mai expuse la corupție. Iar asta duce la o concurență neloială și la alocarea ineficientă de resurse. Soluția este să fim onești în business și să fim onești cu noi înșine, pentru că aceste practici dăunează atât mediului de business, cât și întregii societăți. Nu alege câștigul imediat în detrimentul câștigului pe termen lung este sfatul meu.
Corupția este o problemă complexă și aș stărui asupra ei. Pentru combaterea eficientă a corupției, este nevoie de măsuri legislative și instituționale, aplicarea riguroasă a legii, transparență și responsabilizare la toate nivelurile. Pe lângă toate astea, sunt importante educația timpurie privind efectele corupției și conștientizarea răului profund pe care îl reprezintă corupția. Tocmai de aceea, la UTILBEN, milităm pentru afaceri făcute cu integritate și caracter, care să fie un exemplu pozitiv pentru mediul antreprenorial românesc.
Gestionarea resurselor umane. „Capitalul uman este cel mai important activ al unei companii” este crezul meu. Găsirea și reținerea forței de muncă în industria construcțiilor poate fi o provocare majoră, mai ales în contextul migrației angajaților spre alte sectoare. Nu este ușor să lucrezi în industria utilajelor pentru că este un domeniu provocator și solicitant, însă recompensele sunt pe măsura efortului depus. Consider că firmele autohtone trebuie să investească în dezvoltarea competențelor angajaților, dar și în atragerea tinerilor către această industrie. Continuitatea resurselor umane în industrii de nișă nu este asigurată din inerție, ci este nevoie de un efort înzecit pentru a reține angajații valoroși în companie și pentru a atrage profesioniști către acest sector.
Schimbările tehnologice. Era digitală a venit peste noi parcă dintr-o dată și pe mulți i-a luat prin surprindere. După pandemia COVID-19, ne-am dat seama că tehnologia ne poate fi cel mai bun aliat și că este un instrument care ne poate salva chiar de o posibilă criză financiară. Avansul tehnologic și digitalizarea au un impact major asupra industriei construcțiilor și asupra segmentului utilajelor de construcții. Ca urmare, companiile trebuie să fie pregătite să adopte tehnologii noi, cum ar fi Leica Geosystems care produce sisteme de ghidare a utilajelor, sau tehnologii care încorporează inteligența artificială. Nu trebuie să ne temem de schimbare, întrucât inovația și avansul tehnologic sunt sinonime cu progresul. Atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri.
Cum vedeți evoluția pieței utilajelor din România în viitorul apropiat?
Într-un cuvânt, pozitivă. Proiecția pe următoarele 12 luni este una favorabilă, întrucât ne bazăm pe creșterea numărului de proiecte de infrastructură din țara noastră, pe dezvoltarea sectorului construcțiilor și pe infuzia de fonduri europene. România se află pe un trend ascendent și sunt multe oportunități în piață, așa că traversăm o perioadă propice în industrie, atât pentru producători, distribuitori, cât și pentru clienții noștri.
Preconizăm o creștere a pieței utilajelor din România cu cel puțin 15% față de anul precedent. Această estimare se bazează, în principal, pe fluxul de fonduri europene și pe multitudinea de proiecte de infrastructură active. Cele două aspecte sunt certitudini. Restul, sunt doar proiecții optimiste care, sperăm, se vor concretiza. Cel puțin în ceea ce ne privește, o bună parte a utilajelor pe care le vindem sunt direcționate către proiecte de infrastructură de amploare. Date fiind șantierele aflate în desfășurare, ne așteptăm ca tendința de creștere să se mențină.
Cererea de utilaje de construcții este din ce în ce mai mare în special datorită fondurilor europene, care sunt forța motrice a vânzărilor. Conform celor mai recente statistici, jumătate din volumul vânzărilor de utilaje de construcții se datorează pompării de fonduri europene în țara noastră. Un motiv în plus să fim mândri și bucuroși că facem parte din această mare familie europeană. Ca urmare, piața de construcții din România va cunoaște o evoluție și mai rapidă, iar noi trebuie doar să ținem pasul cu cerințele și nevoile clienților noștri.