Retelele de supermarketuri si discounterii se lupta „la Centru” pentru suprematie
Regiunea Centru, care cuprinde judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, este cea mai aglomerata zona din Romania din punctul de vedere al retelelor internationale de retail. Cele 132 de magazine ale lanturilor de retail reflecta gradul de urbanizare si puterea de cumparare ridicata a locuitorilor regiunii.
Forta regiunii se bazeaza pe trei orase importante din punct de vedere demografic, economic si cultural – Brasov, Sibiu si Targu Mures – unde sunt localizate aproape jumatate din magazinele din intreaga regiune.
Printre cele mai mari unitati de productie din regiune se numara cele de prelucrare a lemnului detinute de Kronospan, Holzindustrie Schweighofer si Kastamonu la Sebes, Brasov si Reghin, combinatul chimic Azomures de la Targu Mures, detinut in prezent de traderul elvetian Ameropa, si numeroase unitati de productie a componentelor auto (Autoliv, Continental, Schaeffler). Totodata, Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din tara, are sediul la Medias.
Industria alimentara este foarte bine reprezentata in judetele din centrul tarii. Aici se gasesc cele mai multe unitati de procesare a laptelui din tara, atat ale jucatorilor importanti din industrie (FrieslandCampina la Targu Mures, Albalalact la Oiejdea, langa Alba Iulia, Olympus langa Brasov, Hochland la Sighisoara), cat si ale unor jucatori de talie medie (Covalact, Lactate Harghita, Sanlacta, Unilact). Industria de procesare a carnii este, la randul sau, bine reprezentata.
O serie de producatori regionali (CarmOlimp, Luca, LeFruMarin, Sergiana) au unitati de productie in judetul Brasov, oras care gazduieste si fabrica de mezeluri a companiei germane Reinert – cea mai mare investitie straina in productia de mezeluri de pe piata romaneasca. Tot in judetul Brasov, la Codlea, se afla si cel mai important producator de carne de curcan din Romania, Galli Gallo. Alti doi producatori importanti de mezeluri Elit din Cugir, si Agra’s din Alba Iulia, isi desfasoara activitatea in judetul Alba, unde este localizat si cel mai mare jucator din piata carnii de pasare, Transavia. Cel mai mare producator roman de conserve de carne, Scandia Sibiu, este situat tot in regiunea Centru, unde au unitati de productie si alti doi competitori ai sai, Prefera Foods la Oiejdea si Orkla Foods la Covasna.
Zona Carpatilor Orientali este bogata in izvoare de apa minerala, motiv pentru care aici se afla numeroase unitati de imbuteliere (Borsec, Tusnad, Perla Harghitei, Biborteni, Bilbor, Perla Covasnei). Tot in aceasta regiune sunt patru fabrici importante de bere, operate de Heineken Romania (Miercurea Ciuc si Targu Mures), Ursus Breweries (Brasov) si Romaqua Group (Sebes).
Regiunea Centru, magazinele de discount au cea mai importanta prezenta din Romania, cu 53 de astfel de magazine. Supermarketurile au castigat insa teren in ultima perioada, iar cu trecerea Profi la formatul de proximitate, perspectivele ca numarul de supermarketuri sa il ajunga din urma pe cel al magazinelor de discount sunt tot mai mari. In ultimii doi ani, retelele internationale s-au aratat interesate de retailul de proximitate din centrul tarii, principala modalitate de extindere preferata fiind achizitia unor magazine independente.
La inceputul anului trecut, Profi a preluat reteaua Al-Comsib, cu 6 magazine in Sibiu, devenind astfel un jucator important in acest oras in care anterior nu avea niciun magazin. La fel a procedat si Mega Image la Brasov, unde a preluat cinci magazine Luca, pe care le-a transformat in magazine de proximitate Shop&Go. Al treilea retailer international interesat de zona de proximitate din regiune este Carrefour. Retailerul francez a deschis in aceasta vara, in parteneriat cu firma Rost Com, primul magazin Express din afara Bucurestiului. Unitatea comerciala este insa detinuta de de partenerul local, asa cum se intampla cu majoritatea magazinelor de proximitate ale retailerului francez. Interesul ridicat al lanturilor internationale pentru Brasov are legatura cu gradul ridicat de dezvoltare a comertului de proximitate din acest oras, cu un numar mare de retele independente. Nu toate au supravietuit insa crizei. De exemplu, retelele locale Wolf si Hard Discount au intrat in faliment. La fel este si cazul firmei Retail D&I a familei Butum, care a detinut franciza Spar, cu mai multe supermarketuri deschise in Brasov, dar si magazinele Aprozar si Gostat, inchise in urma intrarii in insolventa a firmei. Si tentativa producatorului de mezeluri Elit de a intra in retail a fost sortita esecului: Alba Market, reteaua de magazine pe care producatorul a lansat-o in 2010 si care ajunsese la 13 magazine, a intrat in insolventa la sfarsitul anului trecut.
In prezent, cele mai multe retele de magazine din judetul Brasov sunt detinute de producatorii de mezeluri – CarmOlimp, Luca, LeFruMarin si Sergiana. Exista, de asemene, retele independente de magazine in Brasov, precum Rapid sau Ariesul.