Scăderea producţiei industriale în primele 11 luni ale anului 2024, potrivit datelor INS
Producţia industrială a înregistrat o scădere de 1,8% în primele 11 luni ale anului 2024, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Această scădere, calculată pe serie brută, a fost determinată de declinurile înregistrate în cele trei sectoare industriale principale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,6%), industria prelucrătoare (-1,5%) şi industria extractivă (-1,0%).
După ajustarea în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a scăzut cu 1,6% în perioada ianuarie-noiembrie 2024. Această scădere a fost influenţată în principal de reducerea activităţii în sectoarele de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5%), industria prelucrătoare (-1,2%) şi industria extractivă (-0,9%).
În luna noiembrie 2024, producţia industrială a scăzut cu 3,8% faţă de luna precedentă, octombrie 2024. Aceasta a fost rezultatul scăderii activităţii în industria extractivă (-6,6%) şi în industria prelucrătoare (-5,3%). Pe de altă parte, sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a înregistrat o creştere semnificativă de 10,1%. Ajustată sezonal, producţia industrială a fost mai mică cu 0,6%, pe fondul scăderilor din industria extractivă (-5,0%) şi industria prelucrătoare (-0,7%), în timp ce sectorul energiei electrice şi termice a înregistrat o creştere de 2,4%.
Comparativ cu noiembrie 2023, producţia industrială a scăzut cu 1,5%, având ca principale cauze reducerea activităţii în industria extractivă (-3,7%), în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,8%) şi în industria prelucrătoare (-1,3%).
De asemenea, scăderea ajustată de 1,3% faţă de noiembrie 2023 a fost cauzată de scăderile din sectorul industrial extractiv (-3,4%), din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,2%) şi din industria prelucrătoare (-1,2%).
Aceste date sugerează o continuare a tendinţei de scădere a producţiei industriale, cu un impact semnificativ asupra celor trei sectoare industriale, ceea ce ar putea avea efecte asupra economiei în ansamblu în următoarele luni.