Stiri

Dosarele X ale instalatiei HVAC industriale

Incepand cu ultimele decenii ale secolului trecut si pana in momentul de fata, procesele industriale au suferit modificari majore in sensul cresterii productivitatii si a calitatii.
Aceasta transformare combinata cu preocuparea din ce mai vizibila pentru confortul uman, au condus la aparitia unor cerinte din ce mai stricte pentru facilitatile pe care le ofera un spatiu industrial si mai précis climatul din interiorul acestora. In orice industrie nu ar trebui sa fie importanta doar asigurarea climatului impus de procesele tehnologice ci deopotriva la fel de importanta trebuie sa fie preocuparea pentru confortul termic al angajatilor, reducerea la minim a riscului de imbolnavire si implicit a absenteismului.

De ce este important sa asiguram un climat bine controlat pentru o cladire industriala?

Un prim motiv important este faptul ca procesul de productie o impune iar un exemplu concludent este industria producatoare de componente electronice unde mentinerea unei anumite temperaturi este esentiala pentru a asigura o rata cat mai mica de defecte ce pot aparea in fabricatie. Un alt exemplu este industria farmaceutica unde controlul temperaturii si al umiditatii nu este important doar in productie dar si la depozitarea medicamentelor in depozite.

Un alt motiv foarte important este asigurarea confortului la locul de munca. Desi la prima vedere ar putea fi considerata ca neprofitabila decizia de a investi intr-un sistem care sa asigure un climat placut angajatilor, in realitate acesta este un aspect care nu trebuie neglijat sub nicio forma deoarece in lipsa confortului angajatilor, profitabilitatea unitatii de productie este afectata semnficativ.

Studii recente fundamentate pe numeroase masuratori in spatii industriale, au demonstrat stiintific faptul ca productivitatea lucratorilor este direct dependenta de temperatura interioara, nivelul de noxe (inclusiv CO2) sau de continutul de umiditate.
Aceste studii au permis pentru prima data determinarea precisa a productivitatii lucratorilor in functie de variatia temperaturii interioare.
Prof. dr. David Wyon (Centrul International pentru Climatul Interior si al Tehnicii Energetice) indica faptul ca pe timpul iernii ecartul de temperatura care asigura cea mai mare productivitate este de 18°C–20°C.

O variatie cu doar +/- 2°C in afara acestui ecart afecteaza cu circa 10% nivelul de productivitate.

Neasigurarea unui climat optim are ca rezultat direct un grad ridicat al numarului de imbolnaviri si al absenteismului in randul angajatilor aspect care de asemenea afecteaza productivitatea si profitabilitatea.

Riscul de imbolnavire nu se datoreaza doar temperaturii neadecvate ci mai ales datorita lipsei de ventilare in incinta. In spatiile industriale rata normala de emisie de contaminanti este de 10 pana la 100 de ori mai mare decat in spatiile non-industriale.

Cum poate fi obtinut un climat interior bine controlat?

Raspunsul este simplu si la indemana tuturor: printr-un sistem HVAC care sa asigure cat mai multe din procesele de tratare ale aerului. Pe scurt o solutie completa.

Procesele de baza pentru un sistem complet sunt:

Ventilarea. Asigurarea ratei de improspatare a aerului interior cu aer proaspat din exterior.
Incalzirea. Mentinerea aerului interior la o anumita temperatura (18°C– 20°C) prin incalzirea aerului introdus.
Racirea. Mentinerea aerului interior la o anumita temperatura (25°C– 27°C) prin racirea aerului introdus.

Componentele principale ale unui sistem complet sunt:

Echipamentul de tratare a aerului: Poate fi un simplu ventilator cand se realizeaza doar ventilarea, un recuperator de caldura atunci cand se doreste obtinerea unei instalatii efieciente energetic, un generator de aer cald sau o centrala de tratare atunci cand se doreste realizarea tuturor proceselor de baza.
Sistemul de transport al aerului: Format in principal din tubulatura metalica, fitinguri, clapete de reglaj, etc
Elementele terminale: Grile si difuzoare care au rolul de a introduce si evacua aerul din incapere.

Indiferent de solutia aleasa, sub nicio forma nu trebuie neglijat aspectul eficientei energetice a sistemului.

Aceleasi studii mentionate mai sus au relevat situatii in care spre exemplu doua hale de sudura relativ identice aveau un consum foarte diferit. Una din cele doua hale avea un consum energetic de pana la 4 ori mai mare iar de asemenea foarte interesant a fost faptul ca masuratorile au indicat un climat mai bun in cladirea cu consum mai mic de energie. In functie de componenta sistemului, costul de investitie va fi diferit si va aduce beneficii sau dezavantaje in exploatarea acestuia. Spre exemplu implementarea (materiale + manopera) unui sistem HVAC intr-o hala metalica poate sa reprezinte:

5% din total cost cladire pentru un sistem care realizeaza doar ventilarea spatiului;
8% din total cost cladire pentru un sistem care realizeaza ventilarea dar este prevazut si cu recuperator de caldura reducand astfel consumul energetic;
12% pentru un sistem care realizeaza pe langa ventilare si incalzirea pe timpul iernii;
15% pentru un sistem care asigura toate procesele de baza: ventilare, incalzire, racire, recuperare.

Daca privim insa aceste costuri in raport cu valorea totala a investitiei (inclusiv terenuri, autorizatii, proiectare, etc) ponderea este chiar si mai mica iar sistemul HVAC complet poate sa ajunga pana la 5% din total investitie.

Concluzii
Nu trebuie decat sa privim la producatorii de renume mondial care au deschis capacitati de productie in ultimii ani in Romania, indiferent ca privim la industria auto sau cea farmaceutica si vom observa ca acestia au deja experienta necesara pentru asigurarea productivitatii.
Sunt constienti de faptul ca investind intr-un sistem HVAC nu fac altceva decat sa isi asigure o crestere sustenabila a profitabilitatii propriei companii.
Acesta este de altfel si unul din raspunsurile la intrebarea: De ce lucratorii din tarile mai civilizate sunt mai productivi decat cei din Romania sau mai mult decat atat, de ce un lucrator roman este mai productiv atunci cand lucreaza in tarile vestice decat pe plan local?

• cresterea satisfactiei la locul de munca
• starea de sanatate a angajatilor
• reducerea absentesismului
• productivitatea ridicata
• reducerea aparitiei defectelor de fabricatie
• reducerea consumului de energie
• aigurarea unei imaginii bune pentru companie datorita mediului de lucru curat

Toate aceste deziderate sunt consecinte directe ale asigurarii calitatii aerului interior printr-un sistem HVAC.

Costin Ionescu
Director Tehnic
Lindab Ventilatii




Related Articles

Back to top button