Stiri

Stretch: robotul conceput pentru a muta cutii în depozite

Compania Boston Dynamics este cel mai bine cunoscută pentru câinele său robot Spot, o mașină proiectată să funcționeze într-o gamă largă de medii, de la platforme petroliere offshore până la mine subterane adânci. Dar, în ultimii ani, aceasta și-a concentrat din ce în ce mai mult atenția asupra spațiului logistic și în prezent dezvăluie un nou robot cu o singură aplicație în minte: mutarea cutiilor în depozite.

www.bostondynamics.com

Robotul se numește Stretch și arată relativ anost pentru o creație marca Boston Dynamics. Nu este modelat după oameni sau animale și, în schimb, își propune să fie cât mai practic posibil. Are o bază mobilă pătrată care conține un set de roți, un „catarg de percepție” cu camere și alți senzori, un braț imens robotizat și o matrice de ventuze la capăt care poate apuca și muta cutii de până la 23 kilograme.

Elementul similar întâlnit la Stretch și la alte mașini Boston Dynamics este concentrarea pe mobilitate. De obicei, atunci când echipamentul de automatizare este instalat în depozite, sistemul este înșurubat într-un singur loc cu un flux de lucru modelat în jurul său. Stretch, prin comparație, este conceput pentru a se deplasa în orice punct de lucru existent.

„Asta este interesant la acest sistem: poate oferi automatizare mediilor care nu au infrastructură de automatizare”, a declarat Michael Perry, vicepreședintele Boston Dynamics, pentru The Verge . „Puteți prelua, de exemplu, o cutie și o puteți muta în spatele camionului, o puteți deplasa pe culoare sau lângă transportoare. Totul în funcție de necesitate și de problema zilei”, a adăugat acesta.

Stretch – un nou pas spre automatizare

Stretch va permite Boston Dynamics să vizeze clienții care altfel ar evita automatizarea din cauza costurilor sau a timpului necesar pentru integrare, spune Perry. Aproximativ 80% din depozitele lumii nu au echipamente de automatizare, oferind companiei o piață adresabilă considerabilă. Totuși, Stretch nu are încă un preț stabilit și s-ar putea ca pentru companiile cu marje mici să nu merite bătaia de cap, indiferent cât de mobil este.

Boston Dynamics manifestă interes pentru spațiul logistic încă din 2019, când a achiziționat Kinema Systems, o companie care produce software de vizionare automată pentru roboți din depozite. Apoi a proiectat un robot cu roți numit Handle, care poate muta cutiile folosind un braț robotizat, echilibrându-se cu o contragreutate uriașă.

În cazul robotului Handle, brațul este atașat direct de corpul său principal, ceea ce înseamnă că întreaga mașină trebuie să se miște cu fiecare încărcare. Brațul lui Stretch, prin comparație, se rotește liber datorită unor contragreutăți inteligente ascunse în interiorul bazei sale pătrate.

„Acesta este cu adevărat ingredientul secret”, spune Perry. „Baza este capabilă să suporte forța inerțială a brațului plus cutia care se leagănă la o greutate rapidă, fără a fi nevoie să se bazeze pe o placă de oțel de câteva mii de kilograme înșurubată în podea.”

Designul lui Stretch poate fi observat într-o oarecare măsură și la robotul Atlas cu două picioare marca Boston Dynamics, care este capabil să-și echilibreze greutatea atât de ușor încât poate alerga, sări, întoarce și multe altele. „La Atlas, ridicarea unei cutii nu înseamnă doar extinderea brațelor și mișcarea acestora, ci coordonarea șoldurilor, picioarelor și trunchiului”, spune Perry. „O mare parte din același concept de design poate fi observat la Stretch.”

În consecință, Boston Dynamics susține că Stretch poate deplasa până la 800 de unități pe oră, o rată comparabilă cu cea a unui angajat uman. Bateriile de mare capacitate fac ca Stretch să poată funcționa opt ore la rând înainte de a fi nevoie să se reîncarce.

Această rată de transfer ar trebui însă tratată cu scepticism. Punerea roboților la lucru în depozite este incredibil de dificilă din cauza variației foarte mari a acestor spații. Fluxurile de lucru se pot schimba zilnic pe măsură ce diferite bunuri vin și pleacă, iar ceea ce este adesea apreciat este flexibilitatea. Incapacitatea mașinilor de a face față acestor provocări este ceea ce a dus la o dinamică de tip „totul sau nimic” în automatizare.

Marea afirmație a Boston Dynamics este că Stretch va fi capabil să reducă această diviziune. Compania spune că robotul poate fi acționat de oricine cu doar câteva ore de antrenament și că baza sa mobilă înseamnă că poate intra în spații concepute pentru oameni. Boston Dynamics spune că în prezent caută clienți pentru a testa prototipul Stretch și își propune comercializarea acestuia în 2022.

Sursă articol: www.theverge.com

Related Articles

Back to top button