Proiecte și șantiere

Structuri din lemn pentru hale industriale? Careffour pariaza pe rezistenta lemnului laminat pentru un spatiu logistic de 140.000mp!

Fiind obisnuiti cu structurile metalice, constructia unui spatiu logistic in suprafata de 140.000 de metri patrati realizat in proportie de 85% din structuri din lemn ne-a atras atentia, fiind in egala masura un caz curios, dar si o optiune despre care se discuta prea putin in domeniul constructiilor.

Carrefour construieste – probabil! – cel mai mare spatiu industrial din lume realizat cu structuri din lemn. Vorbim aici de o hala de depozitare localizata in Pourpry, Franta, care va avea o suprafata de 140.000mp, din care 120.000 vor fi realizati cu structuri din cherestea laminata incleiata. Structurile, fatadele si compartimentarile din lemn laminat pentru constructie au fost furnizate in totalitate de Arbonis, o companie subsidiara a Vinci Construction, cel mai mare antreprenor general in constructii din Franta.

(sursa foto: batiactu.com)

Ce este cheresteaua laminata incleiata (glulamul)?
GLULAM este termenul international folosit pentru grinzi lamelare, termen care provine de la Glued Laminated Timber, cherestea laminata incleiata. Acesta este un produs industrial structural din lemn, ce poate fi folosit pentru aproape toate sarcinile structurale si poate fi obtinut atat in forme drepte cat si in forme curbate sau rasucite.

Concret, glulamul este format din mai multe straturi de cherestea, imbinate cap la cap pana la dimensiunea dorita, lipite sub presiune pe latime cu un adeziv profesional, rezistent la umezeala. Ca rezultat al procesului de productie, elementele glulam au deformatii de micsorare mai mici si o rezistenta mai mare la crapare. Din glulam pot fi fabricate grinzi drepte sau curbate, stalpi sau cadre.

Avantajele acestor structuri din lemn:

  • Permit eliminarea anumitor defecte din cherestea (noduri, crapaturi), care ar putea crea probleme intr-o structura de rezistenta.
  • Rezistenta la incovoiere este cu 50% nmai mare decat a lemnului masiv
  • Straturile de adeziv formate fac ca materialul sa fie rezistent la foc – in momentul in care focul ajunge la adeziv, se stinge de la sine
  • Datorita rezistentei portante foarte mari, structurile din glulam permit constructii fara stalpi de rezistenta, cu mare deschidere

Ce astfel de constructii exista in Romania?
In Romania nici macar 1% din hale nu se construiesc pe structura din lemn, reteta cea mai des folosita fiind structurile metalice + panourile sandwich. Cu toate acestea, la nivel national exista cateva hale industriale si agrozootehnice realizate pe astfel de structuri in judetele Mures sau Brasov. Glulamul a mai fost folosit si la amenajarea unor obiective importante: Salina Turda sau Therme Bucuresti.

Conform glulam.ro, cheresteaua laminata incleiata reprezinta cea mai eficienta solutie de realizare a acoperisului unei hale industriale, depozit sau magazii, fata stalpi intermediari cu deschideri de peste 20 de metri.

De la inceputul acestui an si pana in prezent, in cea mai mare baza de date cu santiere din Romania au fost identificate sau actualizate peste 1500 de proiecte industriale. Dintre acestea, aproximativ 1200 se afla in stadii incipiente (proiectare, autorizare, licitatie sau inainte de executie). Aceseaza Raportul de investitii si gaseste proiectele care se construiesc in zona ta!

Surse articol: revistadinlemn.ro, glulam.robatiactu.com, raportuldeinvestitii.ro




Related Articles

Back to top button