InfoHaleStiri

Tendințele anului 2021 în construcții

Efectele pandemiei se simt simt puternic în multe ramuri economice, iar specialiștii anticipează o serie de modificări la nivelul construcțiilor comerciale pentru perioada următoare. Estimările indică faptul că următoarele tendințe vor avea cel mai mare impact asupra construcțiilor comerciale în 2021:

Aplicarea măsurilor de siguranță împotriva COVID-19 pe șantiere

Lucrările de construcții nu au fost complet sistate în pandemie, ci au continuat în condiții de siguranță și în baza adoptării de măsuri împotriva răspândirii virusului.

Măsurile de siguranță impuse, precum distanțarea socială și echiparea adecvată a personalului au impact asupra costurilor și programului proiectelor, însă acestea nu trebuie neglijate. Ignorarea lor ar putea duce la amenzi, sistări sau litigii. În ciuda faptului că deja s-a început vaccinarea la nivel global, riscurile nu vor dispărea complet, așadar măsurile de prevenție impuse de OMS vor rămâne în vigoare.

Mai multe falimente și litigii financiare

Efectele pandemiei nu vor fi observate doar pe șantiere. Specialiștii estimează că posibilele întârzieri de aprovizionare, majorarea prețurilor materialelor și deficitul de finanțare a proiectelor vor duce la litigii privind cererile și plățile. De asemenea, multe întreprinderi mici au fost nevoite să declare faliment în această perioadă. Astfel, finalizarea proiectelor a ridicat probleme pentru beneficiari și contractori, a căror muncă a fost întreruptă.

Închiderea instanțelor

Un al efect al pandemiei a fost închiderea instanțelor pentru săptămâni și chiar luni, începând din martie 2020. Acest aspect a întârziat progresul multor proiecte, dar a creat și rezerve care au fost încet abordate pe parcursul anului.

Instalarea de sisteme de ventilare a aerului

În fața unui virus aerian, importanța sistemelor de aerisire crește, astfel încât este dovedit faptul că acestea pot reduce rata de transmitere a infecției. Cu toate acestea, sistemele de ventilație eficiente vor duce și la creșterea dimensiunii echipamentelor necesare și costurilor energetice.

Focus pe clădirile verzi

Clădirile verzi se concentrează adesea pe calitatea aerului interior și sănătatea indivizilor, iar acest aspect este necesar în contextul pandemic.  Verificarea performanței și a calității aerului prin diferite programe precum Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) realizat de Consiliul pentru construcții verzi din Statele Unite, va avea o prezență și mai semnificativă pe scena clădirilor ecologice.

Integrarea tehnologiei

Industria construcțiilor a fost adesea lentă în adoptarea noilor tehnologii, însă tot mai multe companii din întreaga lume își îndreaptă atenția către BIM (Building Information Model). Strategiile BIM dezvoltate și implementate corect pot îmbunătăți comunicarea, coordonarea și colaborarea în interiorul echipei, atât în timpul proiectării, cât și în timpul construcției.

Aceste informații au fost preluate preluate de pe ConstructionDive.




Related Articles

Back to top button