Stiri

Top 5 retaileri cu cele mai mari depozite în România

Retailerii din FMCG (bunuri de larg consum, respectiv alimente, produse de îngrijire personală şi a locuinţei) dețin depozite în România care se întind pe o suprafață estimativ echivalentă cu patru Case ale Poporului, potrivit studiilor de specialitaet. Mai mult, odată cu dezvoltarea comerțului online, este așteaptată și o creștere a numărului de spații logistice la nivel național.  

În ultimii 5 ani, suprafața depozitelor închiriate sau deținute de retailerii din FMCG s-a dublat și a ajuns la 1.1 milioane mp. De asemenea, datele furnizate de CBRE precizează că cei mai mari cinci jucători dețin 80% din suprafața logistică ocupată, inclusiv depozitele care se vor livra anul acesta și care ocupă 200 mii mp.

Topul retailerilor cu cele mai mari depozite

Profi deține cele mai multe spații logistice în România, cu o suprafață cumulată de 287.000 de mp în nouă locații. Mai mult, Profi a fost numit și „cel mai mare angajator privat din România”, cu peste 21 mii angajați.

A doua poziție este ocupată de Lidl, care are depozite existente și în construcție de 270.00 de mp. Cinci spații logistice sunt finalizate și localizate în Nedelea (38.039 mp), Chiajna (58.000 mp), Iernut (45.000 mp), Lugoj (45.000 mp) și Roman (45.000 mp). Mai mult, și un al șaselea centru se află în construcție lângă București, în zona Fundeni-Cernica.

Kaufland se poziționează pe locul 3, cu două depozite ce deservesc cele 139 de magazine ale rețelei. Spațiile logistice sunt localizate în Turda (77.000 de mp) și Ploiești (115.000 de mp), unde compania deține și teren pentru extindere. Pentru viitor, retailerul intenționează să deschidă anual 10 magazine.

A patra poziție este ocupată de Carrefour, cu 3 depozite ce ocupă o suprafață totală de 164 mii de mp. Recent, retailerul a prelungit contractul de închiriere pentru unul dintre depozitele sale, localizat lângă București.

Pe locul cinci se plasează Mega Image. Compania deține trei depozite care cumulează o suprafață de de 110 mii mp. Datorită creșterii comenzilor online, retailerul a închiriat recent și un depozit de 4.500 de mp în Chitila Logistics Hub. Zona Munteniei deține peste două treimi de suprafața totală a depozitelor deținute de marile magazine, cu un total de peste 600 mii mp. De asemenea, comenzile online în creștere au determinat retailerii să aloce spații suplimentare în depozite pentru acestea. Potrivit datelor Dunwell, jumătate dintre retaileri dețin platforme online pe care se pot efectua xomenzi virtuale.

Related Articles

Back to top button