Stiri

Top 5 trenduri în automatizările industriale

Începând cu secolul XXI, progresul tehnologic a fost unul rapid și ușor de observat. În prezent, automatizările, inteligența artificială și roboții sunt o parte integrată a domeniilor industriale și contribuie la eficientizarea muncii. Mai mult, specialiștii anunță că acesta este doar începutul. Aceștia prezic un viitor în care roboții ar putea schimba radical  modul de lucru al oamenilor.

Ce trebuie luat în considerare?

Deși automatizarea fabricilor prezintă multe avantaje, acest proces nu rezolvă problemele existente și trebuie plănuit în detaliu. Iată câteva aspecte care trebuie luate în considerare:

  • Dacă procesul prezintă defecte, automatizarea sa nu va rezolva problemele deja existente;
  • Flexibilitatea nu este bine-venită atunci vorbim despre roboți și automatizări. Din acest motiv, este necesar ca toate instrucțiunile să fie clare și exacte;
  • Roboții nu iau decizii, așadar procesul trebuie să fie simplu și direct;
  • Intervenția oamenilor este încă necesară.

Totuși, este posibil ca în viitorul apropiat aceste considerente să nu mai fie valabile, dată fiind rapiditatea dezvoltării noilor tehnologii. Schimbările din domeniu sunt frecvente și se pot observa cu ușurință, creând trenduri noi în automatizările industriale.

Învățarea automată (Machine Learning) se va îmbunătăți

Învățarea automată este cheia pentru viitorul roboticii, iar progrese uriașe se pot observa deja. Inteligența artificială și Internet of Things (un concept  ce presupune folosirea Internetului pentru a interconecta dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte) s-au integrat deja în multe sectoare ale vieții noastre, inclusiv în procesul de automatizare industrială.

Roboții au capacitatea de a vedea obiecte și a le recunoaște. Așadar, operațiuni precum ambalarea, asamblarea, transportul sau controlul calității pot fi realizate de aceștia mult mai eficient. 

Se așteaptă ca pe viitor roboții să fie capabili să proceseze informații pe bază de încercări și erori. Astfel, aceștia vor acumula cunoștințele necesare pentru a îmbunătăți procedurile și, în cele din urmă, pentru a lua decizii independent.

Componente mai bune

Funcționalitatea roboților industriali se datorează atât software-ului acestora, cât hardware-ului. Din acest motiv, producătorii din întreaga lume concurează să creeze componente cât mai bune, funcționale și precise. Odată ce acuratețea mișcărilor unui robot crește, domeniile lui de aplicabilitate se diversifică.

O problemă ce poate apărea este costul ridicat al componentelor. Totuși, situația nu este îngrijorătoare deoarece producătorii au luat în cosiderare acest aspect și investesc în tehnologii care pot reduce costurile.

Tehnologia „Geamănului Digital” se va răspândi

Un geamăn digital (Digital Twin) este o simulare virtuală a unei entități fizice, iar utilitatea sa în domeniul automatizării industriale este vastă.

Specialiștii pot modela procesele care vor fi executate fizic și pot simula mediul în care un robot va lucra. Astfel, tehnicienii pot avea o imagine mai clară asupra procesului de mentenanță preventivă și pot rezolva aspectele problematice înainte ca modelul fizic să le întâmpine. 

Creșterea conectivității datorită tehnologiilor 5G și sistemelor satelit

Conectivitatea sistemelor se va perfecționa. Noile tehnologii, precum 5G și internetul mobil, vor îmbunătăți modul în care sistemele și roboții comunică și fac schimb de informații. Aceste schimbări aduc o serie de beneficii care pot fi vizibile și în procesul de automatizare industrială:

  • Sistemele satelit fac internetul accesibil și în zone în care acesta întâmpină dificultăți. Astfel, Internet of Things devine posibil în locuri în care nu ar fi putut fi accesibil din cauza absenței internetului.
  • Viteza internetului se îmbunătățește semnificativ, permițând o comunicare mai rapidă și fără erori între sisteme.

Modele ușor de integrat

Aducerea unui robot în fabrică nu era o muncă ușoară  în urmă cu puțini ani. Pe lângă consturile ridicate, acesta era integrat de către un specialist care avea și responsabilitatea de a antrena personalul. 

În prezent, aceste aspecte nu mai sunt problematice pentru cumpărători. Roboții pot fi achiziționați direct asamblați și, de cele mai multe ori, programați. Astfel, munca depusă pentru introducerea unui robot în fabrică se diminuează, fapt ce încurajează antreprenorii să adopte astfel de soluții în afacerile lor.

Automatizarea industrială este un proces care nu poate fi oprit. Producătorii au observat beneficiile acestuia, în special când vine vorba de sarcini repetitive sau care pun în pericol sănătatea și viața oamenilor. 

Așadar internetul și automatizarea vor fi două elemente care cu siguranță vor avea un cuvânt de spus în domeniul industrial în 2021. Dacă sunteți interesat să descoperiți mai multe detalii despre șantierele \n desfășurare de pe acest segment, asistenta virtuală de vânzare la șantiere – VICTA.ro vă poate ajuta cu informații relevante. Solicitați acum un demo gratuit și primiți automat 10 șantiere de interes pe care să le ofertați imediat.





Related Articles

Back to top button