Stiri

Top tranzacţii pe piaţa materialelor de construcţii în 2012

Anul 2012 a adus câteva tranzacţii importante pe piaţa materialelor de construcţii: dacă unii jucători au ales să achiziţioneze de la concurenţă diferite unităţi de producţie, alţii au decis să-şi unească forţele prin fuziuni pentru a crea noi lideri şi pentru a se asigura că vor „muşca” o felie mai mare dintr-o piaţă estimată la circa 3-3,5 miliarde de euro.

AdePlast a preluat liniile de producţie pentru polistiren expandat ale Zentyss

AdePlast, companie locală con­trolată de omul de afaceri Marcel Bărbuţ, a cumpărat în acest an liniile de producţie pentru panouri de polistiren expandat de­ţinute de compania Zentyss în Buzău şi Arad. Zentyss este con­trolată în pro­porţie de aproa­pe 77% de o firmă înre­gistrată în Cipru, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

În urma tran­zac­ţiei, a cărei valoare nu a fost însă divulgată, ca­pa­citatea de pro­ducţie de polistiren a AdePlast a cres­cut la 1,1 milioane de metri cubi anual după ce anul trecut compania a inaugurat o fabrică de polistiren expandat la Ploieşti, care poate livra 700.000 de metri cubi pe an. De altfel, AdePlast este una dintre pu­ţinele companii din industria materialelor de con­strucţii care au anunţat în ultimul an pla­nuri de extindere a capacităţilor de producţie.

Compania controlată de omul de afaceri Marcel Bărbuţ se află în prezent în plin proces investiţional, construind, printre altele, o nouă fabrică de mortare uscate la Roman, judeţul Neamţ, în urma unei investiţii de 10 milioane de euro.

Cesal a cumpărat o fabrică de la Deutek

O altă tranzacţie anunţată anul acesta a fost cea prin care producătorul de materiale de construcţii Cesal Oradea, controlat de grupul polonez Atlas, a cumpărat fabrica de adezivi şi mortare uscate de la Fundulea a companiei Deutek. Decizia de a achiziţiona o astfel de fabrică a venit pe fondul dorinţei companiei de acoperi zonele de sud şi de est ale României.

Reprezentanţii Cesal nu au precizat valoarea tranzacţiei prin care a fost cumpărată unitatea de producţie a celor de la Deutek. Cesal mai are fabrici de mortare uscate şi adezivi, vopsele şi sulfat de aluminiu la Oradea şi în Voivozi (judeţul Bihor).

După ce grupul polonez Atlas a preluat 80% din acţiunile companiei la finalul lui 2010, Cesal a început să-şi majoreze capacităţile de pro­duc­ţie ale fa­bri­cilor de ma­teriale de construcţii pe care le deţine, în urma unor investiţii de 2,5 milioane de euro în 2011 şi 2012. Pe de altă parte, Deutek, companie controlată de fondul de investiţii Advent International, este cunoscută mai ales pentru activitatea de pe piaţa de vopsele.

Selena a preluat Euro MGA

O altă achiziţie ce a avut loc anul acesta a fost cea prin care grupul polonez Selena, cu activităţi în producţia de spume poliuretanice, a plătit 13 mi­lioane de lei (circa 3 milioane de euro) pentru preluarea in­tegrală a firmei Euro MGA Product, afacere fondată de omul de afaceri Romeo-Jean Cosac.

Tranzacţia nu va integra cele două firme în primă fază, acestea urmând să funcţioneze ca două entităţi juridice separate.

Pentru anul 2012, reprezentanţii companiei estimau anterior că cifra de afaceri a Euro MGA va creşte cu circa 90% comparativ cu anul anterior, până la 15,4 milioane de lei (3,5 milioane de euro), potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul de Finanţe.

Fuziunea Fabryo-Atlas Corporation

Nu numai achiziţiile au ţinut însă capul de afiş pe piaţa materialelor de construcţii anul acesta, în contextul în care unii jucători au ales să-şi unească forţele pentru a crea noi lideri în industrie.
Este cazul producătorului de vopsele şi tencuieli decorative Fabryo, controlat de fondul de investiţii Oresa Ventures, care a decis să fuzioneze cu divizia de materiale de construcţii a grupului Atlas Corporation, controlată de omul de afaceri elen John Sitinas.

În urma acestui proces ar putea rezulta un nou lider al pieţei de vopsele, poziţie ocupată în ultimii ani de firma Köber din judeţul Neamţ.
Fuziunea a fost deja supusă aprobării Consiliului Concurenţei, iar după încheierea tranzacţiei, Atlas Paints (divizia de materiale de construcţii a Atlas Corporation) şi Fabryo Corporation vor deveni parte din acelaşi grup.

Acţionarii celor două companii vor rămâne acţionari ai noului grup, au afirmat la data anunţării fuziunii reprezentanţii celor două firme, fără a preciza viitoarea structură a acţionariatului sau valoarea financiară a tranzacţiei.

Fabryo a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 123 de milioane de lei (30 de milioane de euro), ocupând a doua poziţie în piaţa vopselelor, în timp ce divizia de materiale de construcţii a grupului Atlas a avut un rulaj de 50 de milioane de lei (11,8 milioane de euro).

Arcon a achiziţionat firmele Amvic şi Corina Gealan

Arcon, producător de materiale de construcţii din Sfântu Gheorghe, controlat de Ioan Ţiţeiu, a decis anul acesta să preia firmele Corina Gealan şi Amvic, cu acti­vităţi pe piaţa materialelor de construcţii, controlate de omul de afaceri Marin Cruţescu. Arcon a realizat această preluare pentru că intenţiona să relocheze o linie de producţie de polistiren la Bucureşti, în condiţiile în care costurile de transport ale acestui produs sunt destul de ridicate, iar în Capitală compania livrează 40% din polistirenul produs la Sf. Gheorghe.

Omul de afaceri Ioan Ţiţeiu nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei, însă a spus că va fi realizată din fonduri proprii. Compania Arcon speră să finalizeze anul cu un rulaj de 31-32 de milioane de euro, în creştere de la 27 de milioane de euro anul trecut, pe fondul dezvoltării reţelei de distribuţie, dar şi al avansului exporturilor de membrane bituminoase.

sursa




Related Articles

Back to top button