Trend usor ascendent in evolutia industriei
Analiştii economici sunt de părere că, la nivel actual, s-a ajuns la un potenţial maxim de creştere în domeniul industriei. Susţinem această afirmaţie cu cifre care arată că la nivelul lunii noiembrie 2014 s-a înregistrat o creştere a producţiei de numai 0,2%. Rapoarte şi situaţii oferite de Institutul Naţional de Statistică arată de asemenea creşteri destul de mici în primele 11 luni ale anului 2014 comparativ cu anul anterior în producţia industrială. Mai exact, aceasta a crescut cu 6,3% la serii brute şi cu 7,5% la serii ajustate. Aceiaşi analişti economici arată că pentru a se accelera trendul uşor ascendent – pe care unii îl consideră o stagnare – se impune necesitatea de noi stimulente, investiţii noi care să revitalizeze sectorul industrial.
Procesul complex de susţinere şi dezvoltare al industriei solicită atât planuri bine puse la punct, însă pe lângă planuri este nevoie şi de programe de finanţare, de utilajele necesare corespunzătoare şi nu numai.
Sectorul industrial are nevoie de utilaje eficiente, care să asigure o bună productivitate, maşini-unelte care să ajute în creşterea domeniilor diverse precum producţie, industrie prelucrătoare, industrie extractivă sau energetică. O situaţie a evoluţiei numărului de proiecte din domeniul industrial şi retail, spre exemplu, arată de asemenea aceeaşi tendinţă în prima lună a anului 2015, comparativ cu ianuarie 2014. Astfel totalul proiectelor în domeniul construcţiilor industriale de tip hale, depozite, fabrici, spaţii de producţie, ateliere, abatoare, ferme şi altele a avut în ianuarie 2014 un număr de peste 300 de proiecte şi aceeaşi este situaţia şi la început de 2015.
Piaţa de utilaje impulsionează cu succes sectorul industrial. Dacă fără o finanţare corespunzătoare uneori nu este posibil să poată fi achiziţionate acele sisteme, utilaje şi maşini-unelte noi, pentru a se eficientiza întregul proces, vine de asemenea în sprijin şi piaţa de utilaje second-hand. Piaţa de maşini-unelte second hand are în componenţa sa firme autorizate, producători sau firme ce repun în vânzare utilaje ieşite din producţie, precum compania cu 15 ani vechime care face comerț cu utilaje pentru lemn și metal: Surplex. Este o variantă fiabilă şi la îndemână, care oferă un adevărat sprijin în special domeniilor în care halele industriale sunt absolut necesare. Aceste utilaje second-hand nu fac rabat de la calitate, eficienţă sau productivitate. Capacitatea lor de funcţionare este situată la parametri egali sau apropiaţi cu ale utilajelor noi, avantajul lor fiind unul simplu: raportul calitate-preţ este mult mai rentabil.
Până în momentul în care se vor găsi suficiente finanţări care să impulsioneze mai accentuat creşterea în domeniul industrial, utilajele second hand utilizate în principal în hale industriale rămân, se pare, o opţiune utilă. Soluţia este într-adevăr una pe termen scurt, deoarece în cele din urmă va trebui făcută o resuscitare, o revoluţionare a domeniului industrial cu utilaje noi.
Contrar părerii analiştilor, conform căreia industria şi-a atins potenţialul maxim, şefii şi directorii companiilor industriale dau vina pe piaţă. Se pare că în condiţiile actuale aceasta nu le permite funcţionarea la capacitate maximă, cererea nu este suficientă, drept urmare nu se poate spune că s-a epuizat potenţialul de creştere. Trendul este ascendent, creşterea există, însă este la un nivel mai redus în momentul de faţă. Justificarea vine din partea tuturor sectoarelor industriale, de la producţie de hale şi maşini-unelte pentru acestea, până la industria extractivă, energetică sau prelucrătoare. Odată ce va exista cerere suficientă se va putea atinge şi capacitatea maximă, ulterior vor fi într-adevăr necesare investiţii şi subvenţii. Până în acel moment însă, piaţa utilajelor ce susţine sectorul industrial va trebui să reziste, chiar şi cu utilaje second hand.