Stiri

Vâlcea şi Argeşul cu sufletul la gura: care va fi soarta Oltchim

sursa poza

Două judeţe, Vâlcea şi Argeşul, stau cu sufletul la gură în această perioadă în aşteptarea privatizării combinatului Oltchim. O privatizare de succes ar însemna şi supravieţuirea Arpechimului, a petrochimiei şi a rafinăriei, şi salvarea a sute de locuri de muncă de pe platforma piteşteană. În contextul discuţiilor despre privatizare, fostul manager general al Oltchimului, Constantin Roibu, face o declaraţie interesantă.

Posibilă concurenţă între ruşi şi nemţi pentru Oltchim

Până la această oră, potrivit Guvernului, există intenţie de cumpărare din partea a doi investitori, investitori ale căror nume, din raţiuni de confidenţialitate, sunt ţinute, deocamdată, la secret de către Ministerul Economiei.
E posibil ca unul dintre cei doi investitori să fie Petro Carbo Chem (PCC), din Germania, cel mai important acţionar minoritar de la Oltchim. Dacă PCC ar deveni acţionar majoritar, ar fi prăpăd pentru Arpechim. Nemţii s-au declarat clar împotriva unei privatizări la pachet a Oltchimului cu Arpechimul, afirmând că nu sunt interesaţi de petrochimia şi rafinăria din Piteşti, pe care le consideră aducătoare de pierderi.
Celălalt investitor ar putea fi compania rusească TISE. Spre deosebire de nemţi, ruşii ar vrea să cumpere şi Oltchimul, şi Arpechimul, într-un sistem integrat similar celui gândit să funcţioneze la momentul în care, cu zeci de ani în urmă, au fost construite cele două unităţi industriale.
Termenul iniţial pentru depunerea ofertelor de privatizare era 13 septembrie. Există, însă, posibilitatea ca acesta să fie prelungit până pe 18 septembrie.

Construirea Arpechimului ar costa acum 5 miliarde de euro!
În contextul discuţiilor despre privatizare, Constantin Roibu, cel care a demisionat zilele trecute din postul de manager general al Oltchimului, după 21 de ani în această funcţie, face o declaraţie interesantă.
Potrivit lui Roibu, construirea din temelii a combinatului vâlcean ar costa acum două miliarde de euro, iar a Arpechimului nu mai puţin de cinci miliarde de euro! Asta ca să înţelegem mai bine cât de importante şi de valoroase sunt cele două unităţi, odată puse pe picioare, pentru economia românească.
Amintim că, din cauza problemelor financiare pe care le are, începând de la 22 august activitatea la Oltchim a fost oprită. Nici petrochimia şi rafinăria Arpechim nu mai funcţionează. Angajaţii au protestat pentru că nu şi-au mai primit de două luni salariile şi tichetele de masă. Oltchim are 3.400 de angajaţi (dintre care 600 la Arpechim). Combinatul este fundamental pentru Vâlcea, realizând 65% din producţia industrială a judeţului.

sursa




Related Articles

Back to top button