Interviuri experti

We Stop Fire – cum alegem soluțiile de protecție la foc?

We Stop Fire este o companie autorizată pentru lucrări de protecții pasive împotriva incendiilor. Experiența vastă a inginerilor din echipă le-a adus într-un timp scurt rezultate notabile și un portofoliu consistent de colaborări de succes. Rolul lor este de a oferi soluțiile optime de protecție împotriva incendiilor și de a se asigura că îndeplinesc toate normele în vigoare. Despre toată această experiență dar și despre cele mai des întâlnite capcane în domeniu am discutat cu dl Costin Vatajelu, Head of Technical Team.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția si alegerea corectă de protecții la foc?

Pot enumera 3 dintre cele mai importante:

-verifica proiectul înainte de execuție ca să vezi dacă elementele propuse de Proiectant pot fi protejate la foc pentru un REI (Rezistență și stabilitate, Etanșeitate la foc, Izolație termică) mare! Sau întreabă o companie autorizată în domeniu.

-verifică concordanța dintre Normativele în vigoare și cerințele din Proiect; e posibil ca cerințele să nu coincidă și atunci ai posibilitatea de a o alege pe cea mai favorabilă Proiectului.

-întreabă în stadiul de Proiectare o companie autorizată ce soluții sunt pentru sistemul constructiv propus de Proiectant și cerințele RF (Rezistența la Foc); așa vei avea posibilitatea să modifici ceva fără costuri suplimentare, fără modificări în timpul execuției, modificări ce aduc costuri suplimentare după ele.

Care sunt 3 capcane/greșeli des întâlnite pe care observați că le fac cumpărătorii când achiziționează protecțiile la foc?

Cea mai frecventă si ușor de folosit: prețul cel mai mic.

Fiind sisteme de protecție ce se calculează pe fiecare element, fiecare tip de profil, prețul corect rezultă DUPĂ analiza tehnică a Proiectului.

-„Lasă că el răspunde de ce face, ia-l pe ăla cu cel mai mic preț”. Generic, cam așa sună o decizie de achiziție. În plus, concurența neloială transmite prețul cel mai mic, nu cel corect ce generează asemenea decizii.

Dacă ne uităm în Legea 50, Investitorul/beneficiarul este și el răspunzător de realizarea construcției conform exigențelor și cerințelor legislative din domeniu. Prin urmare, toți cei implicați în autorizarea, proiectarea și realizarea construcției sunt răspunzători, nu doar compania autorizată în aceste lucrări! Așadar, revenim la prima greșeală: nu prețul cel mai mic e decizia corectă de achiziție.

Care sunt 2 -3 proiecte recente la care lucrati sau pe care le-ati finalizat recent si ce solutii tehnice din portofoliul dvs. ati folosit?

Un proiect interesant din ultima perioadă este un sediu local nou al IGSU. Ne-a plăcut ideea să ne implicăm direct in consolidarea si mărirea rețelei IGSU, noi fiind legați in activitatea noastră tot timpul cu IGSU. Aici am realizat protecția termică a grinzilor din zona Garaj a sediului, cu vopsea termospumantă.

Un proiect frumos ar fi Colegiul Tehnic Militar „ Tudor Vladimirescu” din Craiova; o investiție impresionantă, unde noi am participat cu mai multe soluții de protecție la foc, pe mai multe tipuri de elemente: protecție termica la grinzi, stâlpi, protecție EI (etanșeitate la foc, izolație termica) a rosturilor de construcție, protecție EI a golurilor tehnologice și a pasajelor de trecere prin pereți.

Un proiect dificil, cu multe provocări (legate de coordonare cu celelalte lucrări, acces restricționat, curățenie tip „farmacie”) dar foarte frumos și de care suntem mândri, este Reabilitarea și extinderea fabricii de anvelope Michelin din Zalău. Comunicarea între subantreprenori și coordonarea între aceștia au fost cheile realizării cu succes a proiectului.

Aici am realizat protecții termice la diferite tipuri de structuri (cu vopsea termospumantă, cu mortar tip torcret), protecții anticoroziune la structuri expuse la intemperii.

Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?

Provocările rămân aceleași si in acest an: concurenta neloiala (cu care bineînțeles, nu ne putem „bate”) care acoperă un procent mare (!) din toata piața, creșterea prețului materialelor, ce duce la creșterea prețului nostru unitar și care îi determină pe unii beneficiari să se uite către „neloiali”, lipsa forței de muncă (nu calificată, dar dornică să învețe și să câștige bani pe măsura evoluției și implicării lor în activitate).

Cum vedeți evoluția pieței în nișa dvs. in Romania in urmatoarele 6-12 luni?

Situația geopolitică actuală face greu de previzionat viitorul, chiar și cel apropiat; suntem însă încrezători că lucrurile nu vor escalada și mai mult de atât și că se vor îmbunătăți; această situație din Europa determină dezvoltarea (sau nu) de proiecte industriale noi, de invesții noi.

Ne așteptăm la un recul privind investițiile noi, generat de începerea războiului în luna februarie a acestui an; până acum au fost majoritatea proiectelor de investiții, din planurile anilor precedenți, 2020, 2021. În cazul în care companiile au blocat investițiile în 2022, vom vedea si simți în 2023, dar cred că va fi ceva recul, o diminuare a investiților noi.




Related Articles

Back to top button