Stiri

WMP își propune să construiască cea mai mare fabrică de țânțari din lume

În parteneriat cu Fundația Oswaldo Cruz (Fiocruz), WMP își propune să construiască cea mai mare fabrică de țânțari din lume, care va produce țânțari infectați cu bacterii Wolbachia în vederea prevenirii transmiterii virusurilor.

Fabrica ar urma să fie operațională în 2024 și să producă până la 5 miliarde de țânțari pe an.

Cu toate acestea, cercetătorii se așteaptă ca implementarea tehnologiei la o scară atât de mare să fie o provocare.

WMP, un program non-profit de combatere a bolilor transmise de țânțari, va lansa țânțari modificați în numeroase zone urbane ale Braziliei în următorii 10 ani, cu obiectivul de a proteja până la 70 de milioane de persoane împotriva unor boli precum dengue. Acești țânțari vor fi creați într-o fabrică de țânțari ce va fi construită într-o locație încă nedeterminată din Brazilia pentru a susține inițiativa WMP, în colaborare cu Fundația Oswaldo Cruz (Fiocruz), o instituție științifică publică braziliană situată în Rio de Janeiro. Fabrica ar trebui să înceapă să funcționeze în 2024 și va avea capacitatea de a produce până la 5 miliarde de țânțari anual.

Pentru a extinde rapid acoperirea, WMP testează metode de dispersie a țânțarilor folosind drone, motociclete și autovehicule. Cu toate acestea, experții subliniază că metoda Wolbachia nu este o soluție universală și că guvernele nu ar trebui să renunțe la alte măsuri de sănătate publică, precum vaccinurile pentru dengue. „Metoda Wolbachia este complementară și ar trebui să lucrăm cu metode integrate pentru a controla dengue, Zika și chikungunya”, spune Luciano Moreira, un cercetător principal la Fiocruz și unul dintre colaboratorii WMP în Brazilia.

Bacteriile Wolbachia pipientis infectează în mod natural aproximativ jumătate din toate speciile de insecte. Țânțarii Aedes aegypti, care transmit dengue, Zika, chikungunya și alte virusuri, nu poartă în mod normal această bacterie. Cu toate acestea, cercetătorii WMP au dezvoltat țânțari modificați după ce au descoperit că A. aegypti infectați cu Wolbachia sunt mult mai puțin predispuși să răspândească boli. Bacteria concurează cu virusurile pe care țânțarul le poartă, reducând astfel capacitatea acestuia de a transmite infecții.

Cât de eficientă este metoda?

Când țânțarii modificați sunt eliberați în zone infestate cu țânțari sălbatici A. aegypti, ei răspândesc treptat bacteria în populația de țânțari sălbatici. Mai multe studii au demonstrat succesul acestei metode. Cel mai cuprinzător dintre acestea, un studiu randomizat, controlat în Yogyakarta, Indonezia, a arătat că tehnologia ar putea reduce incidența dengue cu 77%, iar epidemiologii au primit rezultatele cu entuziasm.

În Brazilia, unde țânțarii modificați au fost testați până acum în cinci orașe, rezultatele au fost mai modeste. În Niterói, intervenția a fost asociată cu o scădere de 69% a cazurilor de dengue, în timp ce în Rio de Janeiro, reducerea a fost de 38%. Variațiile ar putea fi datorate diferențelor de mediu între orașe, dar și contextului social. De exemplu, în Rio de Janeiro, izbucnirile de violență au împiedicat implementarea în unele cartiere.

O discuție despre tehnologia țânțarilor modificați este programată pentru următoarea întâlnire a Grupului Consultativ pentru Controlul Vectorilor al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care ar putea influența utilizarea tehnologiei în alte țări. Deși țânțarii infectați cu Wolbachia au fost deja aprobați de agențiile de reglementare din Brazilia, tehnologia nu a fost încă oficial acceptată de OMS.

Sursa alternativa: nature.com

Vrei sa ofertezi la santiere industriale din Romania?

testeaza Victa.ro




Related Articles

Back to top button