TOPSAFE – Linia vieții: Soluții pentru siguranța în lucrul la înălțime
Chiar dacă denumirea de “Linia vieții” îi poate face pe mulți să se gândească la chiromanție, titlul acestui articol face referire la un sistem pentru ancorare, asigurare și reținere împotriva căderilor de la înălțime. Lucrul la înălțime și protecția persoanelor împotriva căderilor de la înăltime este o problemă serioasă, atât în timpul construcției cât și ulterior, la întreținerea și utilizarea clădirilor. A neglija prevenția în acest domeniu poate avea consecințe catastrofale. Pentru munca în condiții de sigurantă la înăltime este, prin urmare, necesar să fie luate astfel de măsuri tehnice care, fie elimină în totalitate riscul de a cădea, fie îl reduc în mod semnificativ.
Portofoliul de sisteme de protectie pentru lucrul la inaltime oferite de TOPSAFE cuprinde:
Puncte de ancorare pentru structuri trapezoidale şi de tip sandwich | Puncte de ancorare pentru construcţii din beton | Puncte de ancorare pentru structuri din lemn | Puncte de ancorare pentru structuri de oţel | Puncte de ancorare pentru acoperişuri înclinate | Balustrade | Sisteme pentru scări | Sisteme pentru industrie | Produse speciale |Accesorii | Plase
Toate persoanele implicate în proiectele de construcții sunt responsabile de factorul siguranță-adică, nu numai beneficiarul ci și proiectantul, arhitectul și contractorul. Fiecare dintre aceștia este obligat să informeze cu privire la eventualele imperfecțiuni posibile. Absența unui sistem de protecție (ancorare, asigurare și reținere) împotriva căderilor de la înălțime pentru zonele periculoase ale unei clădiri, care nu sunt altfel asigurate, este întotdeauna o gravă imperfecțiune, deoarece obligația de a asigura protecția persoanelor împotriva căderilor de la inăltime este prevăzută de legislația actuală aplicabilă în România.
Soluțiile întâlnite cel mai frecvent sunt destinate acoperișurilor plane ale clădirilor care nu sunt echipate perimetral cu balustrade sau nu au un atic suficient de înalt. De asemenea, aceste sisteme pot fi întâlnite și în cazul în care pe acoperiș există luminatoare, goluri tehnologice sau zone de altă natură unde există pericol de cădere de la înălțime.
Sunt de menționat și utilizări în situații de lucru la înălțime în zone industriale. În principiu, toate marginile și zonele cu distanța de până la 150 cm de la aceasta în care există pericolul de cădere de la înălțime sunt considerate ca fiind zone periculoase. Pentru accesul în aceste zone personalul trebuie să fie ancorat și asigurat cu un sistem adecvat de protecție (ancorare, asigurare și reținere) împotriva căderilor de la înălțime.
SIGURANȚA PE PRIMUL LOC!
Chiar dacă în România acest tip de elemente încă nu sunt utilizate pe scară largă, ele sunt absolut necesare a fi folosite pentru asigurarea și reținerea împotriva căderilor de la înălțime conform legislației referitoare la sănătate și securitate în muncă, a normativelor de proiectare și ghidurilor în vigoare în România.
În practică, utilizarea unui astfel de sistem de protecție (ancorare, asigurare și reținere) împotriva căderilor de la înălțime, se realizează prin conectarea cu ajutorul echipamentelor individuale de protecție (abreviat EIP), care este compus din centură(ham), lonjă cu lungime fixă sau reglabilă, carabină, opțional prindere culisantă și amortizor de șoc. Asigurarea se face fie de un punct de ancorare distinct, fie de cablul de oțel inoxidabil întins între punctele de ancorare (de aici și denumirea de “Linia vieții”)
Sisteme de protectie personalizate in functie de fiecare proiect!
În proiectarea sistemelor de protecție (ancorare, asigurare și reținere) împotriva căderilor de la înălțime pe primul loc între obiective se află siguranța oamenilor și conformarea la legislația în domeniu, urmând apoi optimizarea pentru o utilizare cât mai prietenoasă. Grație propriei sale echipe de suport tehnic și proiectare, locata în sediul central de lângă Brno în Cehia, echipa TOPSAFE este întotdeauna în măsură să propună o soluție ideală, în conformitate cu standardele și reglementările în vigoare atât la nivel internațional cât și în România. Chiar dacă proiectul presupune o soluție bazată pe puncte fixe de ancorare, sisteme pe cablu din oțel inoxidabil tip “linia vietii”, balustrade permanente sau mobile, plase de reținere pentru goluri sau orice alt tip de soluție, echipa TOPSAFE va propune întotdeauna soluția cea mai potrivită pentru orice situație.
COMPANIA TOPSAFE este o divizie a companiei TOPWET s.r.o. din Cehia, un jucător important pe piața europeană în domeniul acoperișurilor, furnizor de elemente și accesorii pentru acoperiș pe două segmente:sisteme de drenaj a apelor pluviale pentru acoperișuri plane sub marca TOPWET si sisteme de protecție (ancorare, asigurare și reținere) împotriva căderilor de la înălțime împreună cu echipamente individuale de protecție (EIP) sub marca TOPSAFE.