Stiri

9 tendințe tehnologice de construcție de urmărit în 2020

Tehnologia influențează industria construcțiilor mai mult ca niciodată. De la roboți, materiale avansate la inteligența artificială, există o serie incredibilă de progrese care ajută la îmbunătățirea anumitor sectoare, indispensabile pentru un trai de calitate. Aceste tendințe tehnologice de construcție au dezvoltat acest sector într-un mod practic si rapid, atât în anul 2019, cât se pare și în 2020. Au un prospect foarte generos de creștere pe viitor, îmbunătățind domeniul construcțiilor.

Robotica

Roboții încep rapid să intre în domeniul construcțiilor. De la roboți autonomi care pot crește eficiența și detaliile inspecțiilor la șantiere până la brațele mecanice care automatizează sarcini extrem de repetitive, precum așezarea cărămizilor, roboții par să câștige multă atenție în perioada următoare.

IA( Inteligența Artificială)
IA-ul se manifestă prin proiectare predictivă în stadiul de planificare a proiectului pentru ascensiunea clădirilor inteligente care învață cum să funcționeze singure. IA poate asigura construcției eficiență, productivitate și să furnizeze siguranță.

Exoscheletoni
Original construiți pentru uz militar și pentru reabilitare fizică, exoscheletonii au ajuns să apară și pe șantierele de construcție. Acest mecanism îi ajută pe muncitori să se protejeze de materiale grele și de orice risc care le-ar putea pune viața în pericol. În același timp prezintă un rol important în productivitate. Deja adoptați rapid în cadrul producției, cât și pe teren, exoscheletonii au obținut rezultate uimitoare, care par să conducă la dezvoltarea mai multor sectoare în perioada următoare.

Conexiunea digitala a șantierului
Locațiile conectate folosesc tehnologia cloud pentru a pune la dispoziție tuturor părților informații relevante despre aproape fiecare aspect al funcționării lor, indiferent dacă aceste părți sunt la fața locului sau în altă parte. De la punerea informațiilor de proiectare transmise către operațiuni, la informații prin geolocalizare, monitorizarea șantierelor la distanță, locația personalului, urmărirea marcajelor în direct și transferul fără probleme de informații, conexiunea digitală a șantierului îmbunătățeste comunicarea. productivitate și siguranță pentru toată lumea într-un proiect. Noua tehnologie, cum ar fi Atlas, utilizează cartografierea geospațială pentru a regândi accesul la informații mobile. Prin cartografierea datelor de proiectare și construcție, Atlas folosește geolocația pentru a prezenta informații despre proiecte din mai multe sisteme relevante pentru locația fizică.

Vehicule autonome
Adaptarea vehiculelor autonome în sectorul construcțiilor arată că s-au făcut progrese notabile în 2019. Ca și în domeniul roboticii, automatizarea planului de construcție – în special în legătură cu sarcini extrem de repetitive, pare să aducă numeroase beneficii printre care îmbunătățirea productivității, creând în același timp un mediu de muncă mai sigur și contribuind la remedierea deficienței de muncă din industrie. În America, există vehicule electrice automate tractate de Volvo în combinație cu excavatoare electrice operate pentru oameni pentru a îmbunătăți eficiența. Alte vehicule concepute în curs de dezvoltare de către producător pot învăța mișcările atente necesare pentru a obține gradarea sau nivelarea exactă. În ciuda beneficiilor aduse, acestea sunt gândite și sustenabil: pot ajuta la combaterea poluării, zgomotului și congestiei din orașele noastre prin reducerea emisiilor, planificarea rutelor optime și reacționarea la situații de trafic în timp real.

Materiale avansate
Odată cu conștientizarea impactului pe care construcția îl are asupra mediului nostru, progresele tehnologice aduc la suprafață numeroase noi inovații in materie de materiale. Reciclarea reziduurilor greu de eliminat a înregistrat o creștere semnificativă, în special în ceea ce privește materialele plastice. CO2 este un alt produs folosit în efortul de a reduce amprenta de carbon a industriei, fiind injectat în amestecul de beton utilizat în structura clădirii. Dioxidul de carbon este prins în beton, deoarece se vindecă și se formează nanoparticule de calcar, care cresc rezistența la compresiune totală a materialului final.

Dronele
De la efectuarea inspecțiilor, până la supravegherea suprafeței vaste de teren în doar câteva minute, drona îmbunătățește siguranța și productivitatea.

Realitatea virtuala
VR-ul a permis în mod tradițional echipelor de proiect și părților interesate să se analizeze schemele propuse înainte de începerea lucrărilor de construcție. De la a permite parcurgerea în avans a planurilor complexe de logistică a santierelor până la sprijinirea pregătirilor în avans a domeniul sănătății și securității – utilizarea VR a făcut o tranziție în mare măsură de succes.
Tehnologia oferă o suprapunere digitală a imaginii noastre din lumea reală, oferind o gamă de date personalului șantierului – de la informații de proiectare la statistici privind avertismentele de productivitate, sănătate și siguranță.

Printarea 3D
Informațiile de proiectare digitală exactă permit imprimarea 3D să fie utilizată pentru orice, de la prototipare rapidă, fabricarea componentelor și modelarea la scară, la imprimarea la scară completă a componentelor caselor și podului.

Autor: Ana Maria Craciun
Related Articles

Back to top button