Stiri

Autorizarea constructiei celor două fabrici de uraniu de la Feldioara se misca greoi

Deocamdată, conducerea Companiei Naționale a Uraniului nici nu știe care va fi sursa celor 550 de milioane de lei necesare pentru ridicarea uzinelor

uzina r feldioaraAutorizarea construcției celor două fabrici de uraniu de la Feldioara se mișcă destul de greu, dar planurile de construcție ale acestora rămâne în picioare, ne-a declarat, ieri, directorul companiei Uzina R Feldioara, Marian Rasaliu. „După ce se va finaliza problema autorizării, va rămâne în picioare problema găsirii sursei de finanțare”, a explicat Rasaliu. Cele două fabrici au primit luna trecută autorizația de mediu din partea Agenției de Mediu Brașov.
Investiţia în noile fabrici de procesare şi de rafinare pe care Compania Naţiuonală a Uraniului vrea să le deschidă la Feldioara în 2016 se ridică la peste 550 de milioane de lei, sumă care se adaugă celei de 400 de milioane de lei pe care compania ar urma să o investească în Tulgheş-Grinţieş.
Singura mină din care se extrage uraniu în acest moment din România este Crucea. Au mai fost două mine foarte bogate în uraniu, Oraviţa (Caraş-Severin) şi Ştei (Bihor), dar s-au epuizat şi acum sunt în închidere.
Problema este că rezervele de uraniu de la Crucea sunt pe sfârşite, licenţa de exploatare putând fi prelungită până în 2016-2017. Cum pentru deschiderea noii mine de la Tulgheş-Grinţieş sunt necesari circa 3 ani de zile, lucrările ar trebui să înceapă cel mai trâziu de la jumătatea anului viitor.
Necesitatea construcției celor două fabrici de la Feldioara survine faptului că echipamentele din actuala uzină sunt atât de învechite încât ele nici măcar nu mai pot fi modernizate.

Se creează 180 de noi locuri de muncă

Compania Naţională a Uraniului (CNU) va crea 180 de locuri de muncă „direct implicate în proiect, în meserii specifice activităţii de producţie industrială, un procent de circa 20% din personalul recrutat fiind din categoria şomerilor sau persoanelor fără locuri de muncă” odată cu punerea în funcţiune a noii fabrici de preparare a minereurilor uranifere de la Feldioara, se arată în proiectul supus de companie dezbaterii publice pe propriul site.
De asemenea, în proiect se arată că a fost aleasă Feldioara ca locaţie pentru această uzină în detrimentul construirii uneia în Carpaţii orientali deoarece „necesită un efort investiţional iniţial mai redus cu circa 48,2 milioane de euro şi de asemenea oferă o serie de alte argumente pozitive de natură motivaţională”.
Noua uzină ar urma să fie pusă în funcţiune în 2016 şi să aibă o durată de viaţă de 20 de ani. Suprafaţa pe care se va întinde aceasta ar urma să fie de 147.000 de metri pătraţi, din care 20% vor fi spaţii verzi.
Unitatea va prelucra anual între 80.000 de tone şi 120.000 de tone de minereu uranifer, din zăcămintele Tulgheş – Grinţieş, pentru a produce pulbere sintetizabilă de UO2, care constituie materie primă pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar centralei de la Cernavodă.
În rezumatul la raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, postat pe site-ul APM Braşov, Compania Naţională a Uraniului asigură că se va ţine cont în construirea şi funcţionarea noii uzine de uraniu, de „cele mai performante tehnologii şi tehnici de procesare a minereurilor de uraniu existente la această dată în UE şi pe plan mondial”, se vor aplica „cele mai bune tehnologii disponibile” şi se vor respecta „cele mai bune practici de reducere a impactului potenţial negativ asupra mediului înconjurător”.

Sursa
Related Articles

Back to top button