Catalin Crisan, Director Tehnic Mitifer: „Participarea la marile proiecte care au demarat la noi in tara, este un obiectiv pe care dorim sa il atingem anul acesta”
Cu peste 14 ani de experienta si mai bine de 50 de proiecte importante realizate, Mitifer a reusit sa se afirme drept un furnizor de servicii de incredere. Fie ca vorbim despre sisteme de inchideri cu panouri sandwich, montaj sistem tabla, vata, membrana, montaj structuri metalice sau montaj tabla de acoperis si tabla cofrastra, echipa de specialisti Mitifer e mereu pregatita sa ofere calitate si rezultate durabile. Despre ce proiecte de referinta au realizat si ce si-au propus pentru 2019 am aflat chiar de la dl Catalin Crisan, Director Tehnic intr-un interviu acordat in exclusivitate InfoHale.
Experienta in domeniu va recomanda in piata constructiilor industriale. Care ar fi alte 2 atuuri care va plaseaza in fata concurentei dvs.?
Seriozitatea, este un aspect la care tin foarte mult. Consider ca este al doilea pilon de baza al unei firme, primul fiind experienta.
As mentiona si flexibilitatea ca si atu, la un moment dat cu siguranta te va ajuta.
In prezent exista o presiune cauzata de salariile din domeniul constructiilor si de lipsa oamenilor. Cum s-a resimtit aceasta criza la nivelul companiei dvs?
Din punct de vedere al fortei de munca, noi am avut o problema foarte mare in a angaja oameni competenti, responsabili, “meseriasi” cum mai zicem noi. Aici este adevarata criza, din punctul meu de vedere..
Consecintele sau dezavantajele lipsei de oameni competenti s-au simtit in momentele in care aveam sansa sa accesam anumite proiecte dar pe care, din lipsa de oameni, am fost nevoiti sa le refuzam.
Din punct de vedere financiar, presiune a existat tot timpul, angajatii care constituie nucleul firmei au fost intotdeauna bine si foarte bine platiti.
Privind din alta perspectiva, consider ca este un lucru pozitiv faptul ca cineva, in cazul nostru Guvernul, vine si ridica putin stacheta in privinta salariilor. Pe undeva e loc si de mai bine, in ciuda faptului ca foarte multe firme se plang din acest punct de vedere. Dar ramane sa vedem ce va mai fi.
Care credeti ca ar fi o posibila solutie care sa combata aceasta criza?
In cazul lipsei de meseriasi, una din solutii, dar care este aplicabila pe termen lung, o reprezinta crearea de programe scolare/cursuri in cadrul carora oamenii sa invete o meserie. Pe termen scurt, gasim solutii de moment si ne adaptam din mers.
Daca vorbim de partea financiara, consider ca daca o firma nu isi permite sa-si plateasca angajatii la nivelul actual, inseamna ca nu este competitiva, nu este adaptata pietei de azi a constructiilor. Inseamna ca undeva greseste.
Daca de maine ati putea schimba ceva la domeniul constructiilor din tara noastra ce ati schimba si de ce?
Cred ca, in primul rand, as obliga firmele de constructii sa puna accentul mai mult pe calitate si nu pe cantitate! Motivul este unul simplu, ar scoate din joc firmele care lucreaza, de cele mai multe ori, la preturi sub nivelul real al pietei, cel putin la nivel de subcontractori, dar nu numai. Cu asta am rezolva si o parte din sustenabilitatea salariilor mai mari din domeniu.
Stim ca ati realizat proiecte pentru Dedeman, Penny, VCST. Exista vreun client care v-ati fi dorit sa fie neaparat in portofoliul Mitifer?
Nu pot spune ca exista un client anume pe care ne-am fi dorit sa il avem in portofoliu, ci mai degraba au fost proiecte la care am fi dorit sa luam parte, intr-un fel sau altul, dar, din pacate, nu am reusit.
Pentru noi nu conteaza neaparat numele clientului, ci mai degraba proiectul in sine…dar daca beneficiarul/clientul este unul de renume, e foarte bine pentru noi.
Care a fost cea mai neobisnuita solicitare venita din partea vreunui client?
Nu tin minte sa fiu avut solicitari care sa iasa din tiparul normalului.
Care ar fi top 3 proiecte de referinta ale Mitifer realizate in perioada 2018 – 2019 si in ce faza se afla ele?
Pe primul loc, fara dubii, se afla proiectul de la Cluj, care consta in construirea unei hale cu destinatia spatii de productie si depozitare, cu o suprafata de 2.500 mp si a unei cladiri administrative de 750mp, dispusa pe 3 nivele.
Beneficiarul lucrarii este RIELA COMIMPEX din Cluj Napoca.
Am contractat lucrarea ca antreprenor general si a fost o adevarata placere si provocare sa o executam.
Proiectul este finalizat in proportie de 95%, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa predam beneficiarului si cladirea administrativa.
Pe locul al doilea se afla o hala cu suprafata de 3.500mp situata in Vatra Dornei si care este construita pe sistemul ASTRON.
De ce consider aceasta lucrare un proiect de referinta? pentru ca sistemul ASTRON e putin diferit fata de sistemele clasice, necesita anumite abilitati si cunostinte care se dobandesc si in urma unor training-uri sustinute cu producatorul.
Precizez ca am executat lucrarea ca subcontractor.
Pe locul 3, as mentiona participarea, din pozitia de subcontractor pe partea de structura metalica, la proiectul “KAUFLAND” din orasul Buftea.
Daca ar fi sa alegeti un singur proiect de care sunteti cel mai mandru din intreaga activitate Mitifer in Romania, care ar fi acesta si de ce?
Cred ca lucrarea realizata la Riela Comimpex este sau ar putea fi cartea noastra de vizita, avand in vedere spre ce tintim noi.
Unul din aspectele spre care isi indreapta atentia in prezent marii actori din domeniul constructiilor este protejarea mediului inconjurator. Cum reusiti sa faceti acest lucru si la Mitifer?
Da, e important acest aspect si sper ca legislatia din domeniu sa fie tot mai clara si mai aspra de acum inainte. Consider ca atentia, urmata si de fapte, va fi tot mai mare pe masura ce legislatia se inaspreste dar, in acelasi timp, se si aplica.
Noi, la Mitifer, incercam sa respectam si sa aplicam toate prevederile legale care se refera la protectia mediului, consideram ca este singura cale de urmat pentru toata lumea din domeniu si nu numai.
Ce v-ati propus pentru 2019 si cum planuiti sa va atingeti obiectivele?
Daca reusim sa pastram si sa inchegam tot colectivul de oameni pe care i-am cooptat in ultimele 6-8 luni, consider ca va fi un real castig pentru noi. Punem mare pret pe resursa umana, mai ales pe cea de calitate si dedicata.
De asemenea, participarea la marile proiecte care au demarat la noi in tara, este un obiectiv pe care dorim sa il atingem anul acesta.
Cum facem sa ne atingem obiectivele? Prin rezultatele pe care le avem si care ne recomanda, prin voi, prin diverse alte cai accesibile noua.
Ce hobby-uri v-au ajutat sa va dezvoltati in cariera profesionala?
Nu as putea spune ca ceea ce m-a ajutat pe mine este neaparat un hobby, dar pot spune ca ceea ce fac am facut mereu cu placere si cu entuziasmul caracteristic unui tanar dornic de afirmare si de a-si demonstra lui ca se poate.