Stiri

Cate persoane raman fara job din cauza unui singur robot industrial? 

Conform unui studiu realizat in SUA, un singur robot industrial poate lasa fara job 6 oameni. Se estimeaza ca solutiile tot mai performante de automatizare disponibile pe piata vor duce in urmatorii ani la disparitia unui numar masiv de job-uri din spatii de productie si depozitare.

Studiul a fost realizat de National Bureau of Economic Research (NBER) si centralizeaza informatii despre impactul folosirii robotilor in industrie. Astfel, in perioada 1990-2007, folosirea robotilor a provocat disparitia a 6.2 joburi pentru oameni si a determinat o scadere cu aproximativ jumatate de procent a salariilor la mia de angajati. Pe parcursul celor 17 ani analizati au disparut din cauza automatizarilor aproape 70.000 de joburi, iar estimarile pentru urmatoarea perioada indica faptul ca, pana in 2025 vor mai disparea intre 3.3 si 6.1 milioane de locuri de munca in Statele Unite.


Care este situatia in Romania?
Potrivit estimarilor realizate de KUKA Robotics, in Romania erau in anul 2016 in jur de 2000 de roboti industriali, iar pana in anul 2020 numarul acestora s-ar putea dubla. Asadar nici tara noastra nu este scutita de amenintarea inlocuirii cu roboti a fortei umane de munca.

Vrei sa stii ce hale industriale se construiesc ACUM in Romania? Afla AICI ce investitii industriale a identificat VICTA – platforma inteligenta de ofertare la santiere!
Related Articles

Back to top button