Stiri

Cate vieti are o hala?

Cate vieti are o hala? Sau care este soarta constructiilor pensionate…o parte din ele se aleg cu transformarea , si nu doar de forma ci de fond.
Astfel, de la hale pentru utilaje si masini acestea se transforma in hale doar si doar pentru oameni.
Se pune intrebarea e posibil oare ca o hala care ieri vibra de zgomotul utilajelor grele si a benzelor de transport sa imbine astazi doar stilul englezesc cu rafinamentul oriental? Da, intr-o a doua viata.

In trecut: Fabrica de prelucrare a pietrei ponce, anul 1860
Astazi: Bratsera Hotel (insula Ghidra, Grecia)

Pe insula nisipurilor negre s-a construit o fabrica de prelucrare a pietrei ponce. Afacerea nu a supravietuit, in schimb a ramas neclintita cladirea. Aici a fost amenajat un hotel. Interiorul hotelului imita corabia pe care “vanatorii” de piatra ponce plecau in cautarea materiei prime. Toate compartimentarile din lemn au fost pastrate si pictate manual. Fiecare din cele 26 de numere este o marturie de design din secolul 19. In livada fabricii se mai gasesc utilaje vechi destinatia sau utilitatea carora iti pot fura ore intregi de meditatie.

In trecut: Hambar, anul 1797
Astazi: Promenade Hotel 5* (Liepaja, Latvia)


Imaginati-va cum ar fi sa va treziti in na dintre camere si sa intelegeti ca intre acesti pereti acum cateva secole se pastra cel mai important lucru: rezervele agricole pentru perioada iernii ale unui intreg oras.
Cladirea este amplasata langa canalul pe care veneau corabiile pentru incarcare si descarcare cereale. Astazi, in locul unde era dana s-a amenajat un debaracder pentru iahturi. Fiecare din cele 42 de numere de hotel pastreaza “atmosfera” fina a vechimii, cu pereti din caramida nuda si lemn sculptat. Chiar si micul dejun e aici din secolul 18: clatite, ceai negru si dulceata de zmeura.

In trecut: Fabrica de ceai, anul 1940
Astazi: Heritance Tea Factory Hotel 4* (Nuwara Eliya Sri Lanka)


Cladirea de un alb transparent domina plantatiile de eai. Odata, aceasta adapostea fabrica de prelucrare si ambalare de ceai negru. Astazi aici veti gasi un hotel care imbina filosofia-eco, stilul englezesc si rafinamentul oriental. Oaspetii sunt intampinati de aer curat, soarele si mirosul superb de ceai. Politica hotelului: intinerirea vizitatorilor, de aceea in programul de divertisment sunt incluse: degustatia de ceaiuri, plimbarile lungi, golful si procedurile SPA. Restaurantul este amenajat intr-un vagon de tren parasit, unde s-au “conservat” pana si cele mai mici detalii din viata de zi cu zi a colonizatorilor: de la servetele pana la cuiere pentru palariile-cilindru.

In trecut: Fabrica de dulciuri “Octormbrie rosu”, anul 1885
Astazi: Hotelul: «Красная Заря» ( Moscova, Rusia)

Aici oaspetii sunt intampinati de ziduri din caramida corojita si scari cu trepte curbate de timp. Pare ca in orice moment de dupa colt va rasari o tanara cu batic rosu si o cutie de bomboane. Hotelul este amenajat in una din cladirile fostei fabrici de dulciuri, care pana la nationalizarea din 1917 a apartinut unei familii germane celebre. Toate incaperile poarta amprenta unui spatiu de productie, cu design de-a dreptul laconic. Si unde este farmecul? Cea mai frumoasa priveliste de afara si apropierea de cele mai fancy localuri din capitala.

Interesat unde se “nasc” noile hale in Romania?




Related Articles

Back to top button