Stiri

Cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa va fi construită în România

În România se va construi cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa. Investiția pentru acest proiect depășește suma de 182 de milioane de lei.

Conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, viitoarea fabrică va fi amplasată în România și va reprezenta cea mai mare unitate de procesare a lânii din întreaga Europă. Detaliile exacte referitoare la locație și dimensiunea exactă a fabricii nu au fost încă dezvăluite.

Proiectul în cauză va beneficia de o investiție impresionantă, depășind suma de 182 de milioane de lei, în cadrul schemei de ajutor de stat. Această sumă semnificativă reflectă importanța și amploarea proiectului, care are ca scop dezvoltarea unei facilități de procesare modernă și performantă pentru lână.

”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale salută demersul unor investitori români din judeţul Olt, comuna Făgeţelu, care au obţinut suma de 182.059.200 lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 959/2022, prin finanţare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru înfiinţarea unei fabrici de procesare a lânii şi la fabricarea de produse fono şi termo izolante din lână, dar şi pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrăşămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii”, anunţă Ministerul Agriculturii.

În cadrul fabricii vor fi construite:

  • o hală de producţie în suprafaţă de 12.500 mp
  • 3 linii de spălare lână brută cu o capacitate unitară de 1t/ora/linie, care vor include şi următoarele sub-capacităţi: instalaţii de centrifugare pentru extragerea lanolinei; 2 linii de peletizare; o staţie de reciclare a apei şi reintroducere în circuit; 2 linii automate de prelucrare şi ambalare produse finite; capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafaţă a halei.

Fabrica de procesare a lânii va contribui la crearea de locuri de muncă și la dezvoltarea sectorului de prelucrare a lânii în România. Aceasta va permite o prelucrare mai eficientă și mai avansată a materiei prime, contribuind la îmbunătățirea calității produselor finite și la creșterea competitivității industriei textile.

În 2023 au fost identificate cu ajutorul VICTA.ro 1261 spații de producție la nivel național. Vrei sa ofertezi la șantiere industriale din România? Testează gratuit VICTA.ro!

Surse: victa.ro și news.ro

Related Articles

Back to top button