Stiri

Centru comercial in fosta zona industriala a Sucevei!

sursa poza  Terenul pe care urmează să fie amenajat un nou centru comercial, de 44.000 de mp

Un nou centru comercial îşi va face apariţia în fosta zonă industrială a Sucevei, vizavi de centrul comercial Shopping City Suceava,  pe terenul pustiit de înlăturarea clădirilor ROMUPS, demolate în 2008.

Solicitarea de realizare a unui centru comercial cu dimensiuni apropiate de ale Iulius Mall Suceava (50.000 mp) şi Shopping City Suceava (48.000 mp) – aproape 44.000 de mp, vine din partea companiei SC Office Development SRL, care a cumpărat terenul de la omul de afaceri sucevean Bogdan Lenţa.

Planul Urbanistic Zonal şi regulamentul de urbanism aferent construirii acestui centru comercial urmează să fie aprobate mâine, în şedinţa Consiliului Local Suceava.

Investiţia, care implică, pe lângă clădirile noului centru comercial şi amenajarea de locuri de parcare, reţele de acces rutier şi pietonal, spaţii verzi, împrejmuire dar şi racorduri la reţelele de utilităţi, va fi realizată pe o suprafaţă totală de 96.351 mp de teren.

Clădirile centrului comercial vor ocupa peste 45% din suprafaţa terenului – 43.547 mp, regimul de înălţime fiind de maxim 15 metri, adică parter plus un etaj. Alţi 11.380 de mp de teren vor fi ocupaţi cu o curte pentru servicii şi depozitare.

O suprafaţă considerabilă – 33.407 mp, este alocată pentru amenajarea drumurilor de acces şi a parcărilor, noul centru comercial punând la dispoziţia clienţilor aproape 650 de locuri de parcare.

Nu vor lipsi nici spaţiile verzi, care vor reprezenta 5.06% din suprafaţa totală a complexului comercial, însumând 4.863 de mp.

 

Investitorul secret

Decizia de a realiza un alt centru comercial într-un oraş care se situează pe primul loc în ţară ca spaţii comerciale moderne pe cap de locuitor este surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât pe cele aproape zece hectare de teren ale fostului ROMUPS, planul iniţial al celor de la Office Development prevedea construirea unui cartier rezidenţial, prevăzut şi cu spaţii comerciale şi clădiri de birouri.

Numai că noul centru comercial ar putea merge pe o altă idee decât cele două mall-uri prezente în zonă –  Shopping City Suceava şi Iulius Mall Suceava, deoarece se pare că în spatele acestei investiţii se află sucevenii care au fondat imperiul Dedeman – fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, originari din Bogdăneşti.

Astfel, cel puţin o parte a noului centru comercial ar urma să fie ocupată de un magazin Dedeman, care să funcţioneze ca centru logistic destinat tranzacţiilor cu materiale de construcţii spre Ucraina, unde compania este interesată să îşi extindă afacerile.

 

Terenul de 9,3 milioane de euro

Tentativele de realizare a unor investiţii private pe terenul fostei Întreprinderi de Utilaje şi Piese de Schimb Suceava (ROMUPS) datează încă din 2005, când firma suceveanului Bogdan Lenţa, Imotur  SRL, a cumpărat de la lichidatorul ROMUPS toate activele, inclusiv terenul de sub clădiri, pentru aproximativ 2,5 milioane de euro.

În numai doi ani, banii investiţi au fost recuperaţi cu un profit spectaculos, după ce terenul a fost cumpărat de o firmă bucureşteană, SC Office Development SRL, cu 9,3 milioane de euro.

În scurt timp, toate clădirile ROMUPS-ului, inclusiv valorosul mozaic realizat de artiştii plastici Trăian Brădean şi Iacob Lazăr, au fost demolate, pentru a face loc unei zone rezidenţiale al cărui proiect a murit în faşă, odată cu începerea crizei economice.

Sursa

 
Related Articles

Back to top button