Stiri

Se pun bazele deschiderii unui mare centru comercial in Braila

sursa poza 

CLM Brăila a aprobat, ieri, concesionarea a circa 5 ha din terenul fostei unităţi militare.  Firma interesată să liciteze şi-a exprimat deja intenţia: deschiderea unui mare centru comercial  prin decizia de ieri a CLM s-a abandonat oficial fostul PUZ, ce prevedea construirea unui cartier de locuinţe şi spaţii comerciale.

Consiliul Local Municipal a aprobat, ieri, concesionarea prin licitaţie publică a unui teren în suprafaţă de 40.842,65 metri pătraţi, situat în municipiu, pe Calea Călăraşilor, nr. 220. Concret, este vorba despre aproape jumătate din suprafaţa fostei unităţi militare „Caporalul Muşat”. Consilierii locali şi-au dat acceptul ca terenul în cauză să fie concesionat pe 49 de ani. Nivelul minim al redevenţei de la care se va porni licitaţia este de 45.084 euro pe an.
Licitaţia pentru stabilirea concesionarului urmează să fie stabilită. Câştigătorul va demola pe propria cheltuială clădirile fostei cazarme existente pe terenul în cauză, având obligaţia să predea către Compania de Utilităţi Publice „Dunărea” Brăila toate componentele rezultate din demolare şi care pot fi valorificate.

Până în momentul de faţă există cu certitudine un investitor interesat să liciteze pentru concesionarea terenului de aproape 5 hectare din incinta fostei unităţi militare. SC Cluj-Napoca Estate SRL a înaintat, recent, o cerere către Primăria Brăila, solicitând concesionarea prin licitaţie publică a unui teren, pentru realizarea unui centru comercial hypermarket, cu galerii comerciale. Este vorba despre hypermarket-ul Cora, care urmează, astfel, să intre pe piaţa brăileană alăturându-se unor centre comerciale precum Carrefour, Billa, Lidl, Kaufland, Dedeman, Metro, Brico Store, Praktiker sau XXL.

După cum se ştie, pe terenul fostei cazarme de la „Caporalul Muşat”, ce se întinde pe o suprafaţă totală de 97.551,25 mp ar fi trebuit să se ridice un modern cartier rezidenţial. Cel puţin aşa se punea probema în urmă cu câţiva ani, când Primăria a plătit cu aproape 2 miliarde de lei vechi realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) de către Centrul de Cercetare şi Proiectare din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti. PUZ-ul realizat de arhitecţii bucureşteni a fost aprobat de CLM Brăila în 2011. Era un plan futurist, ce prevedea construirea unui hotel de 15 etaje, cu patru etaje mai înalt decât hotelul „Traian”. Mai erau prevăzute blocuri de zece etaje, cu spaţii comerciale la primele nivele, dar şi blocuri cu patru etaje şi arhitectură modernă. Arhitecţii stabiliseră, în vechiul PUZ, păstrarea şi reabilitarea clădirii comandamentului fostei unităţi militare şi extinderea acesteia cu un centru cultural. Totodată, noul cartier ar fi trebuit să beneficieze de o piaţă agroalimentară şi de o grădiniţă.

Prin aprobarea concesionării a jumătate din suprafaţa fostei cazărmi în vederea realizării unui hypermarket, consilierii brăileni au anulat oficial PUZ-ul realizat de specialiştii de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”. „Problema e că acel plan urbanistic oricum nu mai avea nicio şansă de realizare din cauza lipsei de investitori. Interesul investitorilor pentru blocurile de locuinţe nu mai este cel de acum câţiva ani”, ne-a declarat Marian Ion, arhitectul-şef al Primăriei Brăila. Acesta ne-a explicat că, în conformitate cu hotărârea aprobată ieri de consilierii locali, firma care va concesiona terenul scos la licitaţie va fi obligată să refacă, pe propria cheltuială, PUZ-ul pentru întreaga suprafaţă a fostei cazarme „Caporalul Muşat”.

Sursa
Related Articles

Back to top button