Stiri

Cine investeşte la Cluj în 2013

sursa poza

Unitatea grupului Bosch de la Jucu, proiectul nou al Emerson din Tetarom II, cel mai mare complex de birouri anunţat în anii recenţi la Cluj şi două centre medicale private au termene legate de 2013. Fără investiţii noi spectaculoase, anul începe cu perspective mai bune decât precedentul.

Grupul german Bosch finalizează în a doua jumătate a anului lucrările la noua fabrică din parcul industrial Tetarom III. Bosch a demarat lucrările în mai anul trecut, unitatea fiind destinată unităţilor electronice de comandă pentru industria auto. Până la sfârşitul anului, compania va avea aici 325 de angajaţi. În toamnă, Bosch a început procesul de recrutare pentru ingineri şi personal din domeniul economic şi administrativ pentru noua sa unitate de producţie şi cercetare. Pe parcursul lunilor următoare sunt aşteptate clarificări privind alţi posibili noi locatari ai parcului industrial. Aici, anul trecut administraţia judeţului îi anunţa ca investitori şi pe italienii producători de cozonaci de la Battistero, pentru ca ulterior să se explice că pentru aceştia Tetarom nu deţine încă terenul promis, aşa că ar urma ca forul judeţean să facă în viitor demersuri pentru extinderea parcului.

În Bd. Muncii se pregăteşte în acest an un alt şantier, zonă unde grupul american Emerson îşi continuă extinderea campusului. Compania instalată în Tetarom II a început în 2012 lucrul la proiectul pentru următoarea etapă din dezvoltarea facilităţilor. Noua investiţie, la care ar trebui să se muncească pe parcursul acestui an, vizează o clădire mixtă: o hală de 18.000 mp (echivalentul celor trei unităţi de producţie deja funcţionale) şi o componentă de birouri, cu o capacitate de 900 de oameni. Pentru prima parte a acestui an au fost anunţate şi primele hale de producţie şi logistică din parcul privat al Graells & Llonch de la Turda. Dezvoltatorii au demarat şantierul în luna mai anul trecut, dar deocamdată nu au fost făcute publice nume ale viitorilor ocupanţi de spaţii.

Prima jumătate a anului va aduce creşterea stocului de spaţii de birouri de clasa A la Cluj, segment în care nu a fost livrat niciun proiect de mari dimensiuni de la intrarea în criză. Proiectul pentru terenul fostei fabrici de dulciuri Feleacul a fost repornit în 2012 şi reorientat integral spre birouri. Cluj Business Center va ajunge, la finalizare, la 57.000 mp. „Spaţiile de birouri şi servicii se livrează în două etape: corpul 1 cu primii 19.800 mp din martie 2013, corpurile 2 şi 3 în 2014-2015″, au precizat dezvoltatorii de la Felinvest. În prima parte a anului ar trebui să demareze şi proiectul de birouri de pe fosta platformă a fabricii Tricotaje Someşul de pe Bd. 21 Decembrie, anunţat în 2012, dar care a înregistrat deja o amânare de câteva luni faţă de primul termen estimat de şantier (toamna 2012). Fondul de investiţii sud-african New Europe Property Investments şi omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor au anunţat în vară preluarea terenului. Proiectul vizează un complex de birouri şi servicii de 52.000 mp, în etape.

Unul dintre proiectele de mari dimensiuni anunţate încă din 2011, reconversia fabricii Libertatea, aşteaptă concretizarea în 2013. Acesta a avansat pe parcursul anului trecut de la proiectare şi obţinere de avize la demolări de construcţii parazitare. Ajuns pe masa Consiliului Local pe final de 2012, proiectului centrului tehnologic a fost amânat de consilieri, urmând să fie rediscutat. Fosta unitate, amplasată pe 4,5 ha, va fi reconvertită în centru cu spaţii destinate unor companii din ITC, cercetare-inovare, centre de excelenţă şi cercetare în domeniul medical. Cele două mari centre medicale private anunţate la Cluj au ratat anul 2012, deşi imobilele sunt ridicate. La Pelican, aflat în construcţie pe Calea Turzii, s-a lucrat în şantier, dar termenul de punere în funcţiune al unităţii medicale a fost decalat pentru 2013. Centrul de Sănătate Transilvania, regândit pentru clădirea din Tetarom I destinată iniţial unui complex de business, a fost amânat pentru 2013.

O altă investiţie intră în funcţiune în 2013: centrul de date şi birouri al Băncii Transilvania din Tetarom I. Clădirea de birouri va fi ocupată începând cu trimestrul 2, conform celor mai recente informaţii transmise de responsabilii de comunicare ai BT. Investiţia, demarată la final de 2011, se apropie de termenele de dare în folosinţă, dar finalizarea construcţiei, iniţial programată pentru 2012, a fost amânată. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost schimbat pentru martie 2013, a explicat Dorin Aşchilean, director general al ACI Cluj, companie de construcţii desemnată să gestioneze lucrările de şantier. În clădire vor fi amplasate viitorul centrul de date al BT şi birouri de clasa A pentru 200 de angajaţi.
Anul începe bine în piaţa forţei de muncă, cu toate că lista noilor investitori nu este foarte lungă, conform Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). „Începutul de an nu e rău, dacă ne gândim că anul trecut eram într-o situaţie destul de neplăcută, când aveam anunţul plecării Nokia şi perspective nu foarte bune pentru 2012. Aşteptăm angajări de la Bosch, De’Longhi, Battistero. Există o altă investiţie în pregătire la Gherla, în domeniul lemnului, unde va fi nevoie de 300 de angajaţi, iar la Dej există perspective pentru extinderea MG Tec Grup. În Câmpia Turzii ne pregătim pentru demararea proiectului nostru de întreprindere socială, de 250-300 de oameni, ce vizează reîncadrarea în muncă a persoanelor disponibilizate de Mechel, n. red.)”, a menţionat directorul AJOFM, Daniel Don.

Anunţuri de concedieri făcute în 2012 îşi vor face efectele în acest început de an. „Marile probleme vin din turul doi de disponibilizări de la Mechel şi de la Hidroconstrucţia, care a anunţat aproape 400 de şomeri. Anunţurile au fost făcute anul trecut, dar desfacerea contractelor urmează să se facă la început de 2013. Cu toate acestea, în acest an avem, totuşi, nişte investiţii în pregătire, unele chiar în derulare, deşi de obicei perioada ianuarie-martie e una cu dinamică mică de creare de locuri de muncă”, a precizat Don.

În primele luni se vor decide şi paşii următori pentru valorificarea uneia dintre cele mai valoroase imobile aflate în paragină în centrul istoric al oraşului. Clădirea fostului hotel Continental – New York a fost scoasă anul trecut la licitaţie de către lichidatorul judiciar al Ardeleana Alba Iulia, societatea intrată în faliment în portofoliul căreia se află hotelul. După mai multe runde de licitaţii cu strigare şi anunţuri de intenţie a primăriei de preluare, clădirea a rămas tot fără investitor în 2012.




Related Articles

Back to top button