Proiecte și șantiereStiri

Comertul online – principalul motor al constructiilor de spatii logistice din Romania

Conform unei analize facute de Sinziana Pardhan, Managing Director al P3 in Romania, extinderea accelerata a comertului online a influentat puternic piata depozitelor din Romania si a asigurat succesul sectorului de proprietati logistice in ultimii 3 ani.

„Principalul motor al evolutiei pietei in ultimii trei ani a fost extinderea retailerilor pe baza unei cresteri accelerate a consumului. Desi Romania se afla in urma altor tari in ceea ce priveste comertul online, acest segment a crescut in ponderea vanzarilor totale de la 4% in 2016 la 5,6% anul trecut, potrivit GPEC. In plus, se estimeaza ca va creste pana la 10% pana in 2022. Odata ce un procent crescut din consum este transferat de la offline la online, segmentul logistic este un beneficiar direct al acestei transformari globale”, a declarat Sinziana Pardhan, Managing Director P3 in România, conform constructiv.ro

foto: constructiv.ro

Potrivit Colliers International, anul trecut 47% din spatiul de depozitare a fost preluat de logistica, 17% de comert cu amanuntul, 6% de comert electrinic si 4% de FMCG.

„Piata de spatii logistice si industriale din Romania se extinde in continuare si va avea de castigat mai mult cand va fi finalizata infrastructura catre si dinspre principalele piete vecine. Romania are un potential puternic de dezvoltare pe acest segment; exista inca mult spatiu de crestere pana cand vom ajunge la nivelul altor tari din Europa Centrala, cum ar fi Ungaria, Republica Ceha si Polonia”, a adaugat Sinziana Pardhan.

Conform unui studiu realizat de Cushman si Wakefield, stocul de depozitare din Europa Centrala si de Est arata astfel:

  • Polonia: 10 milioane de metri patrati la o populatie de 38 de milioane de locuitori
  • Republica Ceha: 5.7 milioane de metri patrati la o populatie de 10.5 milioane de locuitori
  • Slovacia: 1.3 milioane de metri patrati la o populatie de 5.4 milioane de locuitori
  • Ungaria: 1.9 milioane de metri patrati la o populatie de 9.8 milioane de locuitori
  • Romania: 3 milioane de metri patrati la o populatie de 19.6 milioane de locuitori

Sursa: constructiv.ro




Related Articles

Back to top button