Stiri

Confort si eficienta in halele industriale

Asigurarea confortului si a unui mediu sanatos pentru personalul din unitatile de productie si cele logistice (hale industriale) constituie preocuparea continua a angajatorilor.

Frigul, temperaturile joase, dar mai ales curentii de aer prezenti in hale industriale constituie un factor major de disconfort cu directe implicatii asupra starii de sanatate a oamenilor. Halele industriale moderne au pereti eficienti, capabili sa asigure un microclimat optim. Sunt prevazute insa cu numeroase usi industriale de dimensiuni mari care au, de asemenea, bune caracteristici de etansare si izolare.

Este oare suficient? Da, atat timp cat usile sunt inchise. Ce facem insa daca avem de a face cu hale industriale cu trafic intensiv? O usa industriala sectionala are nevoie de cca 20 secunde pentru deschidere si de alte 20 secunde pentru inchidere. Usile sectionale raman deschise si eventual sunt dublate de perdele de aer cald cu consum mare de energie sau sunt deschise si inchise pentru fiecare trecere, afectand astfel fluxurile tehnologice sau logistice. Usile termoizolante rulante cu deschidere rapida pot reprezenta o solutie, dar in multe cazuri si o problema. Acestea asigura o izolatie termica medie sau ridicata in functie de model si o deschidere rapida, dar au pret foarte foarte ridicat.

Neajunsurile majore sunt date insa de costurile ulterioare: mentenanta, reparatii. Mecanica unei astfel de usi este complexa si necesita interventii elaborate si costisitoare dupa primele 150.000-200.000 cicluri. Acest numar de cicluri poate fi atins in 1-1,5 ani intr-o unitate logistica. Lucrurile devin si mai complicate daca usa este lovita, din cauza costurilor pieselor de schimb. Achizitia unei astfel de usi trebuie facuta in urma unei analize tehnico-financiare pentru minim 5 ani si cu o buna documentare tehnica, inclusiv prin studierea experientelor altor clienti.

Si atunci care este solutia optima pentru a avea conditii de lucru optime, dar si un trafic rapid cu exteriorul? Solutia pe care Gunther Tore o sustine este pachetul de doua usi pentru fiecare gol de usa: usa sectionala instalata pe partea interioara a golului si usa rapida “high performance” din pvc pe partea exterioara.

Astfel, pe perioada cat nu exista trafic, usa sectionala etanseaza perfect golul, asigurand o termoizolatie foarte buna. In perioada cu trafic ridicat, usa sectionala sta deschisa, functia de oprire a fluxului de aer din exterior fiind preluat de usa rapida. Caracteristicile de termoizolatie a usii trec in plan secundar in cazul unui trafic intensiv, blocarea miscarii curentilor de aer trecand pe primul loc. 25% din valoarea pachetului este reprezentat de usa sectionala, 75% de usa rapida.
Usa sectionala trebuie sa inchida hala etans si eficient. Usa rapida trebuie sa functioneze extrem de rapid, in conditii de trafic ridicat, sa reziste la presiuni mari de vant si sa nu genereze costuri semnificative daca este lovita accidental.

Usa sectionala Gunther ProPlus, cu panouri de 45mm fara caneluri, feronerie din otel inoxidabil si automatizare industriala repezinta recomandarea noastra pentru hale industriale. Aceasta usa poate fi conectata la centrala de incediu pentru deschidere automata pentru aport de aer proaspat si de asemenea poate fi dotata cu sursa alternativa de curent. Coeficientul de transfer termic pentru intreaga usa (tinand cont de pierderile de pe contur si dintre panouri) este de cca 1.0 W/m2K.

Usa rapida Dynaco D6 este un echipament certificat prin testare la 2.000.000 cicluri. Viteza de deschidere poate fi 2.4-3.6 m/sec, eliberand golul aproape instantaneu. Functionarea usii este neperturbata de vant, fiind recomandata pana la clasa de vant 4. Modele pentru clasa de vant 5 sunt de asemenea disponibile. In cazul in care cortina usii este lovita accidental, aceasta se autorepara (se insereaza automat in sine), fara interventie umana. Neavand elemente rigide sau cabluri electrice in miscare, usa Dynaco D6 este prietenoasa cu personalul, reducand major riscurile de accidentare. Panoul de comanda este pregatit pentru intregrare in “internet of things” putand genera direct in computerul personal rapoarte de activitate complexe si diagnoza de la distanta.

Sursa material:
https://gunther-tore.ro/confort-si-eficienta-in-hale-industriale/
Related Articles

Back to top button