Stiri

Constructie industriala si arta: Turnul de apa din Pantelimon

Turnul de apă şi artă din cartierul Pantelimon din Bucureşti a fost inaugurat duminică, de Ziua Naţională a României. Bucureştenii vor putea admira oraşul de la 37 de metri înălţime, vor bea vin fiert şi vor descoperi ce se întâmplă în interiorul turnului, luând parte la un inedit experiment vizual şi acustic.

Pentru cei care se întreabă dacă există viaţă „după blocurile gri“, avem o veste bună: monotonia marilor construcţii ceauşiste nu este pentru totdeauna. Dovada? De curând, într-unul dintre cele mai mari şi mai gri cartiere-dormitor din Bucureşti, în cartierul Pantelimon, s-a produs o „fisură“: Turnul de apă şi artă. Proiectul constă în revitalizarea unei construcţii industriale – turnul de apă al Postăvăriei Române – şi demonstrează că regenerarea urbană începe să dea semne de viaţă şi în Bucureşti. Marea inaugurare, de 1 Decembrie Marea inaugurare a turnului are loc pe 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, începând cu ora 13.00, când bucureştenii sunt aşteptaţi să se bucure de toate experienţele pe care Turnul de apă din Pantelimon le oferă. Construcţia este situată pe strada Morarilor numărul 1. Vizitatorii vor descoperi ce se întâmplă în interiorul turnului, unde vor lua parte la un experiment vizual şi acustic, conceput de de artiştii Suzana Dan, Cătălin Creţu şi Şerban Jipa. De asemenea, ei vor ciocni un pahar de vin şi vor putea urca cele 170 de trepte, descoperind o panoramă spectaculoasă a oraşului.  Interiorul turnului poate fi „spionat“ şi din exterior prin ferestrele special „săpate în turn“. În plus, toţi cei care vor dovedi cu o poză că au escaladat turnul vor primi certificate simbolice.


Industrial şi artistic, în acelaşi turn Turnul înalt de 37 de metri încă îşi îndeplineşte funcţia de bază, aceea de a creşte presiunea în sistemul de alimentare cu apă din zonă, dar aspectul său a fost complet transformat. În 2012, el a fost subiectul unui concurs artistic care s-a finalizat, prin votul bucureştenilor, cu pictarea Perdelei Verzi (lucrare a artistului româno-libanez Daniel Georges) pe partea superioară, porţiunea de 6 metri ce adăposteşte bazinul de apă. De asemenea, începând din luna august, a fost construită o scară elicoidală în jurul turnului, o construcţie unică în România, proiectată de arhitecţii Miruna Stoicescu şi Santos Garcia, şi ridicată de o echipă de muncitori din Craiova, sub îndrumarea inginerului spaniol Julio Quintanar.

Sursa
Related Articles

Back to top button