Constructii in stil industrial: 10 case modulare facute din containere metalice
Obisnuiti cu betonul, lemnul, caramida sau bca-ul, ideea de a folosi containere metalice in constructia unei case pare o optiune absurda. Doar ca nu este deloc asa, containerele metalice fiind o alternativa „out of the box” care vine la pachet cu multiple avantaje.
In primul rand, poti cumpara un container metalic de o dimensiune decenta cu aproximativ 1500 de dolari, iar datorita faptului ca sunt rezistente la foc si la inundatii, sunt un material excelent pentru locuinte. Avand dimensiuni cuprinse intre 6 si 9 metri, containerele metalice sunt folosite in medie intre 10 si 15 ani, insa durata lor de viata este mult mai lunga.
S-a estimat ca, la nivel mondial exista 24 de milioane de containere metalice goale care nu vor mai fi folosite niciodata pentru a transporta marfuri. Asadar, un container „iesit la pensie” poate fi o adevarata comoara pentru cineva care vrea o locuinta modulara mai neconventionala.
Cei care au indraznit sa-si faca locuinte din containere au obtinut case cu adevarat impresionante. Mai jos va prezentam 10 astfel de proiecte:
1. Coltul diavolului, Tazmania
Firma de arhitectura Cumulus Studio a creat aceasta proprietate pentru producatorul de vin Brown Brothers. Compusa din 3 mari sectiuni, fiecare dintre ele oferind vederi panoramice ale lagunei Moulting, peninsulei Freycinet, respectiv podgoriei Devil’s Corner, constructia este formata din containere metalice si un turn placat cu cherestea.
2. Laboratorul media al Colegiului Bard din New York
Roma n-a fost construita intr-o zi dar, aparent, acest laborator media a fost. Cei care au lucrat la asamblarea structurii au terminat-o in doar o jumatate de zi, iar intreaga constructie, cu tot cu finisaje, a costat un total de aproximativ 200.000 de dolari.
Spatiul este structurat pe doua nivele (P+1E), cu spatii deschise de lucru si suficiente ferestre pentru a permite luminii naturale sa patrunda. Accesul in camera principala se face printr-o usa mare de garaj. Chiar daca nu este folosita ca locuinta, site-ul firmei de arhitectura care a facut proiectul acestei constructii (MB Architecture) sugereaza ca un astfel de design ar putea fi dotat cu o bucatarie si baie si ar putea fi transformat intr-un spatiu viabil pentru locuit.
3. Ccasa HOSTEL, Vietnam
Studioul vietnamez de arhitectura TAK Architects a creat un hostel vibrant, aproape de centrul localitatii Nha Trang din Vietnam, format dintr-o serie de containere metalice finisate si transformate in dormitoare mobilate minimalist. O pergola imensa care le inconjoara protejeaza containerele de lumina directa a soarelui in timpul sezonului cald. Proprietatea are de asemenea avantajul de a fi localizata la doar 200 de metri de plaja. Numele hostelului provine din latinul „Casa” la care se mai adauga un C – de la container.
4. Proiect de cazare pentru studenti, Copenhaga, Danemarca
Companiile de Arhitectura Urban Rigger si Bjarke au lucrat impreuna pentru a realiza acest proiect plutitor destinat studentilor care isi cauta cazare pe timpul facultatii in Copenhaga. Obiectivul a fost sa ofere locuinte modulara accesibile aflate in zonele portuare. O unitate in acest proiect poate fi inchiriata pentru doar 600 de dolari pe luna, pret mic comparativ cu chiriile astronomice din interiorul orasului. Fiecare unitate este formata din dormitor, o baie privata, bucatarie, la acestea adaugandu-se spatii comune de locuit.
5. Casa din containere metalice, Ecuador
Creata de echipa de arhitecti Daniel Moreno Flores si Sebastian Calero, aceasta casa realizata din containere metalice a fost construita in zona centrala a Ecuadorului, dar vine la pachet cu avantajul de a putea fi dezasamblata si mutata in oricare alt loc din lume fara prea mare efort. Cei doi arhitecti au folosit 7 containere metalice de 6 metri si un container de 12 metri pentru a realiza aceasta locuinta modulara transportabila.
6. Casa Crossbox, Franta
Aceasta casa are 3 dormitoare, o bucatarie, un living generos si doua bai. A fost construita prin unirea a cate 2 containere pe fiecare nivel. Nu se stie cat a costat realizarea ei, insa intentia arhitectilor care au creat-o a fost sa ofere o alternativa low-cost la majoritatea caselor standard din zona. Casa impresioneaza si la capitolul design, oderind iluzia ca nivelul superior sfideaza gravitatia.
7. Casa pentru oaspeti, Texas
Avand la dispozitie un spatiu de lucru de doar 100 de metri patrati, arhitectul texan Jim Poteet l-a ajutat pe un localnic sa isi construiasca in curtea din spate o casa minimalista pentru oaspeti, careia i-a creat un design remarcabil. Realizata dintr-un singur container metalic reciclat, masurand 2.5 metri latime si 12 metri lungime, structura acestei locuinte utilizeaza si stalpi de telefon reciclati, iar peretii si pardoselile sunt facute din bambus reutilizat. De asemenea, acoperisul a fost creat special pentru a putea fi amenajat cu flori sau gazon.
8. Casa Caterpillar, Santiago, Chile
Aceasta casa realizata din 12 containere metalice este localizata in apropierea orasului Santiago din Chile. Designul modular a fost ales de familia care o foloseste in prezent pe post de locuinta datorita timpului scurt de construire, dar si datorita bugetului rezonabil necesar pentru amenajarea ei. Fatada este ventilata si pozitionata in asa fel incat nu sunt necesare solutii electronice de racire, deoarece aerul rece de munte functioneaza perfect pe post de sistem pasiv de racire.
9. Summer Residence (resedinta de vara), Sardinia, Italia
Proiectul Summer Residence din Sardinia, Italia, a fost creat de firma Designboom folosind 3 containere metalice interconectate. Acesta dispune de o bucatarie exterioara, o zona de luat masa acoperita cu un baldachin de paie si doua spatii de locuit/munca in interiorul containerelor. Fiecare spatiu este delimitat cu usi glisante, iar unul dintre containere are amenajata o baie cu toaleta si dus.
10. Zigloo Domestique Complete, Victoria, Canada
Arhitectul canadian Keith Dewey s-a inspirat dintr-o revista cand a proiectat complexul Zigloo Domestique Complete, una dintre primele locuinte construite din containere metalice din intreaga Canada. A montat un acoperis rezistent peste 8 containere metalice de 6 metri, a facut finisajele interioare cu materiale reciclate pentru a merge mana in mana cu ventilatia pasiva si designul sustenabil al casei. S-a estimat ca facand acest lucru a salvat 70 de copaci. La 6 ani de la finalizare, constructia a fost vanduta cu 728.000 de dolari.