Stiri

Cum a evitat o fabrica falimentul, inlocuind gazele cu uscaturile din padure

Pretul gazelor pune presiune tot mai mare in special pe sectorul industrial, iar cresterea de 18% anuntata pentru acest an ar putea scoate din joc multe intreprinderi romanesti. Insa si in conditiile vitrege pe care le ofera economia romaneasca, exista antreprenori care reusesc sa castige lupta cu competitia europeana, dar si cu statul roman. Iata solutia pe care a gasit-o un exportator roman, pentru a intoarce balanta costurilor in avantajul sau.

Lucretia Voinescu, vicepresedintele patronatului exportatorilor UGIR 1903, detine o fabrica de prelucrari mecanice, care exporta in Elvetia. Desi intreprinderea care numara 100 de angajati a inregistrat un profit de 1,6 milioane de euro in 2012, acum 5-6 ani, antreprenoarea se gandea serios daca ar fi timpul sa lichideze afacerea, din cauza rentabilitatii reduse.

„Inchideam de multa vreme daca nu gaseam solutii tehnice pentru reducerea consumului de gaze. Statul, dupa ce ca nu ne ajuta cu nimic, nici nu ne lasa in pace”, s-a plans Voinescu.

Intamplarea a facut insa ca, in 2008, femeia de afaceri sa descopere o alternativa pentru costul ridicat al gazelor naturale, dupa ce a primit mostenire 100 de hectare de padure. Cu ajutorul celor 20 de mc de uscaturi pe care le obtine anual prin intretinerea padurii, incalzirea halei de 3000 de mp este asigurata de o centrala cu lemne, iar gazele naturale sunt folosite doar in conditii meteorologice extreme, in timpul iernii.

„Ocolul Silvic se ocupa sa asigure o exploatare sustenabila. Marcheaza copacii care trebuie taiati si ne ofera lemnul. Centrala termica foloseste tehnologie germana, iar investitia a costat in jur de 10.000-15.000 de euro, dar costurile cu incalzirea au scazut la un sfert din ce plateam pe gaze naturale”, a calculat Lucretia Voinescu. Mai exact, costurile pentru intretinerea padurii si pentru administrarea sistemului de incalzire pe baza de lemne se ridica la 2500 de euro/an.

Ierni tot mai grele pentru sectorul industrial

Romania este una dintre cele mai mari producatoare de gaze din Europa, insa beneficiile acestei performante nu vor mai fi accesibile mediului de afaceri autohton.

Pretul reglementat al gazelor de pe piata interna trebuie sa atinga nivelul european pana in 2018, in scopul liberalizarii pietei energiei. Masura presupune cresteri de 18% doar in acest an si, daca populatia va continua sa fie si in viitor protejata intr-o oarecare masura de stat, agentii economici vor trebui sa se descurce singuri cu majorarile.

„Scumpirea gazelor afecteaza in ansamblu toate IMM-urile din Romania pentru ca fiecare intreprindere care produce sau vinde ceva are drept componenta a costului si pretul energiei. Cele mai afectate sunt intreprinderile energointensive. Scumpirea gazului va insemna cateva procente in plus la costul pe produs, care se vor reflecta in cresterea corespunzatoare a pretului de vanzare si care va pune presiune pe cererea solvabila, pe indicele de inflatie etc. Romania este una dintre cele mai mari producatoare de gaze la nivel european si e pacat ca pierde avantajele competitive pe care le ofera acest domeniu”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Iar in timp ce companiile cu piata de desfacere locala vor transfera noile costuri in pretul final, exportatorii ar putea pierde definitiv competitia stransa de pe piata europeana.

Sursa




Related Articles

Back to top button