sursa poza

Fabrica de elicoptere “Kazan Helicopter Plant” din Rusia este unul dintre cei mai mari producători de elicoptere din lume. Elicopterele Mi-8 şi Mi-17 produse de angajaţii de la Kazan sunt printre cele mai fiabile şi eficiente din lume şi de accea fabrica se bucură de o mare popularitate. În prezent, ruşii exportă elicoptere în 100 de ţări.


“Kazan Helicopter Plant” a fost fondată în 4 septembrie 1940, iar în timpul celui De-al Doilea Război Mondial a fabricat aproximativ 10.500 de biplane Po-2 Light Brigade pentru armata sovietică. De altfel, povestea acestei fabrici este strâns legată de evoluţia statului rus. După război, fabrica a fost activ implicată în reconstrucţia post-conflict a economiei.


În 1951, uzina Kazan a început să producă Mi-1, primul elicopter în producţia de masă în Uniunea Sovietică. Tot angajaţii de la Kazan au produs şi primul elicopter rusesc pentru export (Mi-4), precum şi cel mai popular elicopter din familia Mi, Mi-8.

Realizările personalului au fost premiate cu Ordinul Revoluţiei din Octombrie în 1970 şi Mercur Gold Award în 1980.

În ciuda mediului dificil de operare din anii 1990, fabrica a fost transformată într-o companie publică şi a dobândit dreptul de a intra pe piaţa internaţională, ceea ce i-a permis să re-înceapă producţia, să introducă noi materiale şi tehnologii complexe de prelucrare şi de asamblare a elicopterelor.

sursa