FurnizoriHVAC Industrial

Cum sa obtii temperatura de confort in spatii de productie industriale. Simplu si eficient

Asigurarea unei temperaturi de lucru confortabile in halele industriale poate fi o adevarata provocare. Mai ales in timpul verii, temperaturile ridicate din spatiile de productie pun in pericol sanatatea angajatilor si afecteaza serios productivitatea muncii, putand fi o cauza a cresterii numarului de imbolnaviri sau a accidentelor de munca.

Din punct de vedere termic, halele industrial, au cateva particularitati specifice cum ar fi: aporturi de caldura, deseori semnificative care, rezulta in urma utilizarii acestora in activitatea de productie, pierderi de caldura prin pereti si acoperisuri, efectul de sera produs de luminatoare, aporturi de caldura prin usile de acces de dimensiuni mari, stratificarea termica pe verticala, etc.

Daca la toate acestea adaugam tendinta ingrijoratoare de crestere a temperaturilor din ultimii ani, este lesne de inteles ca o temperatura confortabila nu se mai poate atinge prin simpla ventilare, fie ea naturala sau mecanica. Mai ales daca temperatura de afara masoara 35 de grade sau chiar mai mult.

Atingerea confortului termic intr-o hala industriala pare sa nu fie un lucru usor de realizat, cu atat mai mult cu cat instalatiile de racire cunoscute pana acum se bazeaza pe agregate frigorifice care folosesc Freon (chillere, rooftop-uri, centrale de tratare, etc.) si care din punct de vedere financiar, presupun investitii serioase, iar consumul  energetic poate atinge  cote de ordinul zecilor sau sutelor de Kwh!

O astfel de perspectiva ar putea “speria” pe oricine si poate fi o explicatie a faptului ca majoritatea halelor din Romania, nu dispun de o instalatie care sa asigure aerul rece pe timpul verii.

Si atunci? Exista alternative? Ei bine, DA! Cu costuri si consumuri energetice incredibil de mici!

Obtinerea temperaturii de confort in spatiile industriale sau cum sa racesti un spatiu de productie simplu si eficient.

De cativa ani buni, o idee inovativa care foloseste ca agent frigorific doar APA DE RETEA (!), este prezenta  la cele mai importante forumuri internationale legate de sustenabilitate si inovatie energetica in tehnica HVAC (Heating, Ventilation & Air Conditioning) si in fiecare an, primeste recunoasterea de a fi cea mai “eco-friendly and energy reduction” tehnologie de racire a aerului!

Fenomenul a luat amploare in ultimii ani atat de mult la nivel mondial, incat nenumarate industrii, au imbratisat tehnologia “eco- cooling”, renuntand la instalatiile conventionale cu freon.  Printre ei se numara si giganti ai internetului, precum Google si Facebook, care au implementat racirea evaporativa directa sau indirecta, in uriasele lor centre de date. Din ratiuni legate de costurile de exploatare si de amprenta de carbon pe care o lasa in urma.

Tehnica de racire a aerului se bazeaza pe un proces termodinamic adiabatic in urma caruia aerul se raceste brusc datorita energiei preluate de apa ca sa se evapore.

Breezair, caci asa se numeste tehnologia care a dus acest proces termodinamic la perfectiune, a devenit cea mai eficienta optiune de racire a spatiilor de dimensiuni mari si foarte mari.

Fara freon si fara compresor, folosind doar apa curenta de retea. Cu consumuri energetice de cel putin 5 ori mai mici decat a instalatiilor conventionale bazate pe freon. Cu costuri de mentenanta reduse. Si pe deasupra, cu aer proaspat 100%!

Un alt avantaj important al acestui sistem este posibilitatea de a raci aerul doar in anumite zone ale unei hale si nu toata hala. Acest lucru este practic imposibil de realizat cu o instalatie conventionala. Aplicatia se poarta numele de “spot cooling” si consta in instalarea unei unitati care sa livreze aer rece doar in punctul sau punctele unde racirea aerului este imperios necesara (pentru racirea unui utilaj, de exemplu, sau pentru a asigura confortul unor lucratori care muncesc la temperaturi inalte).

Greu de crezut, nu-i asa?

Eficienta acestora este demonsrata in toate instalatiile pe care le-am realizat in Romania, in ultimii ani. De la service-uri auto la hale industriale de mii sau zeci de mii de metri patrati. De la tipografii sau fabrici de ambalaje, la fabrici de ceramica. De la hale din industria alimentara la cele din industria de automobile. Am racit si hale de mii de metri patrati (da, ati citit bine) in care se produc criptomonede.

Multi dintre beneficiarii nostri care au crezut initial ca este “imposibil”, sunt deja la a doua sau la a treia instalatie de acest gen. Dedeman, de exemplu, in urma unei instalatii “de proba” in 2016, a implementat solutia noastra in toata reteaua nationala de magazine. Alaturi de ei sunt Pepsico-Star Foods, Kuma Romania, Leoni, CanPack, Nordex, PrintPack, IPEC SA, Romfilms, ItPack, R Coating si o multime de alte aplicatii unde Breezair s-a dovedit a fi o alegere excelenta.

West Air Grup este importator unic si expert integrator in Romania pentru sistemele de racire Breezair din 2008.

Mai multe detalii si studii de caz gasiti pe racire-industriala.ro
Related Articles

Back to top button