Cum sa racoresti hala cu 5 grade C fara sa pornesti instalatia de climatizare
Alegerea unui acoperis verde pentru cladire nu mai este demult doar un capriciu estetic.
Cel mai mare atu al unei astfel de solutii, de care tin cont astazi constructorii si proprietarii cladirilor este eficienta energetica . Acoperisurile verzi asigura o buna izolare termica pe parcursul intregului an, reducand costurile cu incalzirea sau racirea locuintelor cu pana la 26%, conform Sika. Sau aici puteti urmari Studiul privind impactul termoenergetic al unui acoperis verde modular asupra cladirii
Mai mult de atat, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Waterloo, cladirile sub un acoperis verde au temperaturi interioare cu 4-5 grade C mai joase (fara instalatii de climatizare) . Asta in contextul in care afara temperaturile ating 30 de grade C.
Desi acoperisurile verzi nu presupun costuri foarte mari (in medie, un metru patrat de acoperis verde ajunge la 18 -25 de euro, putand varia in functie de vegetatia aleasa) multi investitori mai prefera inca o varianta alternativa-acoperisul vopsit in alb. Poate ca la domeniul “estetic” aceasta solutie cedeaza in fata “gradinilor Semiramidei”, in ceea ce priveste proprietatile termice, cercetatorii Universitatii din Columbia au demonstrat ca acoperisurile cu o membrana sintetica alba sunt de regula mai reci cu aproximativ 6 grade C decat acoperisurile bituminoase.
In Canada spre exemplu, aceste 2 variante sunt impuse prin lege pentru toate constructiile industriale noi
(puteti descarca Amendamentul)
Suprafata de acoperis verde impusa pentru constructiile industriale creste gradual, in functie de suprafata halei:
Economisirea nu se rezuma la “ a strandge cureaua” ci la solutii inteligente. Vezi ce au ales constructorii si ce iti pot propune furnizorii care domina piata, condusi de aceasta filosofie.