Stiri

Cum va evolua stocul de spații industriale în 2021?

Anul pandemiei a stabilit un record pe piața din România, cu peste 930.000 mp de spații industriale tranzacţionaţi. Pentru 2021, specialiștii de la CBRE estimează un an formidabil și un stoc care ar putea ajunge la 5,5 milioane mp. „Dezvoltatorii investesc în diferite zone ale ţării: de la consacrata zonă a Timişului până la Braşov şi Bacău, care încep sa prezinte un interes tot mai mare, beneficiind de terenuri cu potenţial pentru dezvoltare şi de forţă de muncă disponibilă”, a declarat directorul general al CBRE România, Răzvan Iorgu.

sursă: money.ro

În prezent aproximativ 400.000 mp de spații industriale sunt în construcție la nivel național, iar 60% din această suprafață este deja pre-închiriată. Gradul redus de neocupare (de doar 8%) impulsionează dezvoltarea alertă și în acest an, după ce în 2020 stocul de spații industriale a crescut cu 570.000 mp, conform raportului Romania Industrial Destinations.

Zona București-Ilfov are în prezent un stoc de 2,3 milioane mp de spații industriale și continuă să atragă cel mai mare volum de noi dezvoltări, fiind în construcţie peste 140.000 mp. Regiunea de nord și nord-vest, inclusiv Arad, Timișoara și Cluj-Napoca, se află pe al doilea loc, cu un stoc de peste 1,2 milioane mp și 130.000 mp de spații industriale în construcție, dintre care peste 100.000 mp se află în judeţul Timiş.

„Timişoara şi Arad continuă să atragă atenţia companiilor care au nevoie de spaţii logistice, bucurându-se de  infrastructură şi acces facil către Bucureşti şi graniţele de nord şi nord-vest ale ţării. Discutăm cu multe companii, inclusiv din industria de retail şi domenii conexe, care sunt interesate să îşi extindă sau să îşi mute spaţiile de depozitare în această zonă”, a declarat directorul Departamentului de Research, Daniela Gavril.

Regiunea din centrul României, care include oraşe precum Deva, Sibiu, Târgu-Mureş şi Braşov, este de asemenea un punct de interes pentru investitori. Stocul de spații industriale este de aproximativ 670.000 metri pătraţi și urmează să crească cu 10% în acest an dintre care aproximativ 15.000 metri pătraţi sunt în construcţie în Braşov.

De asemenea, zonele de est și nord-est, cu destinaţii precum Bacău şi Iaşi, au devenit de curând centre de interes pentru dezvoltatorii de spații industriale, având costuri reduse cu forţa de muncă, absenţa marilor dezvoltatori internaţionali şi o ofertă consistentă de terenuri disponibile pentru dezvoltare, mai relevă raportul Romania Industrial Destinations.

În ultimii cinci ani România a cunoscut un ritm rapid de dezoltare care a dus la dublarea stocului în această perioadă. Totuși, cu doar 260 mp de spaţii industriale per mia de locuitori,  ţara noastră se situează sub media regională. De exemplu, în Polonia media este de  510 metri pătraţi per mia de locuitori iar în Cehia, 840 metri pătraţi per mia de locuitori.





Related Articles

Back to top button