Stiri

De la mall la parc logistic

sursa poza

Aradul, orașul celor șase mall-uri. Așa gândeau oficialitățile orașului înainte de criza economică și au sprijinit investitorii să vină și să construiască cât mai multe centre comerciale în Arad. Acest lucru ar fi ajutat la dezvoltarea economică, la crearea de noi locuri de muncă, iar bugetul Aradului ar fi fost mult mai mare, cu impozitele colectate de la mall-uri. Investitorii au venit, au achiziționat terenuri, au făcut studii de piață și unii chiar și-au construit mall-uri. Erau vizați ca posibili cumpărători și cei din Ungaria și Serbia, pentru care Aradul era mai aproape decât Budapesta sau Belgrad.

În mai 2008, la Arad își deschidea porțile Armonia Center. Investiția a costat 50 de milioane de euro și părea atunci un real succes. În Armonia a funcționat hypermarche-ul Carrefour, un magazin Bricostore și o galerie comercială cu peste 80 de magazine, inclusiv o sală pentru nunți de 500 de locuri. Dar, a venit criza și situația s-a schimbat. După inaugurarea complexului comercial Armonia Center, pe aceeași stradă au fost deschise încă două mall-uri: Atrium și Galeria. Banii arădenilor s-au împuținat, cumpărătorii din Serbia și Ungaria nu au venit și, în urmă cu câteva luni, Armonia Center a anunțat că se va închide. Cel mai mare magazin din complex, Carrefour se retrage din Arad. Este cel de-al doilea hypermarche pe care francezii de la Carrefour îl închid după cel din Armonia Brăila. Mall-ul din Arad este primul din România care își schimbă destinația. „Immofinanz plănuiește să transforme centrul comercial Armonia Arad într-un centru logistic sau într-un parc industrial. Această decizie se bazează pe impactul pe care situația economică actuală îl are în zonă, dar și pe oportunitățile datorate locației (n.r. – amplasamentului) foarte bune a centrului Armonia“, precizează un comunicat al fondului de investiţii. Pentru a nu exista probleme, Immofinanz a negociat cu chiriașii un plan de reorganizare. Unii dintre ei au renunțat la magazine, deoarece erau oricum prezenți și în celelalte două mall-uri, au trecut la lichidări de stocuri și și-au transferat marfa. „În urma anunțului Immofinanz Group, proprietarul centrului comercial Armonia Arad Shopping Center, care în contextul economic actual a hotărât reconversia sitului într-o altă destinație comercială, Carrefour confirmă retragerea din Armonia Arad Shopping Center și este în căutarea unei alte locații (n.r. – amplasament) în acest oraș. În aceste condiții și din dorința de a se adapta noilor caracteristici ale pieței, Carrefour România va închide începând cu data de 30.08.2012 magazinul Carrefour din incinta acestui centru comercial”, precizează un comunicat al Carrefour.

Comercianții se mută în celelalte mall-uri

Peter Fried, directorul Atrium Center Arad, spune că regretă faptul că Armonia se închide. „Mie personal îmi pare rău că ei închid. Poate vi se pare ciudat, dar așa este. Ei au intrat ca primii comercianți moderni în Arad”, a declarat Peter Fried. La Atrium au venit mai mulți chiriași din Armonia, care își vor muta afacerile în acest mall. Patru dintre ei au semnat deja contractele, iar doi-trei încă mai negociază. „Aș putea să spun că închiderea Armonia ne afectează atât din punct de vedere pozitiv, dar și negativ. Deci, este și pozitiv și negativ pentru noi. Din punct de vedere pozitiv, noi avem o concurență mai puțin și câțiva chiriași vin la noi. Din alt punct de vedere, într-un oraș ca Aradul, cu cât există mai multe centre comerciale de acest gen, se schimbă mentalitatea de comerț a Aradului. Deci, închiderea Armonia ne afectează negativ din acest punct de vedere”, a explicat Peter Fried. Dar nici nu se așteaptă la creșterea explozivă a unui flux de vizitatori și cumpărători. „Eu nu sunt de părere că va crește exploziv numărul de vizitatori după închiderea complexului Armonia. Nu va fi o săritură prea mare. Oricum, de multe luni Armonia nu mai merge”, a declarat directorul Atrium Center Arad.

Renasc magazinele de cartier

Dacă reprezentanții mall-urilor arădene nu se așteaptă la o creștere substanțială de potențiali cumpărători, nu același lucru îl spun însă comercianții micilor magazine din cartiere. „Faptul că Armonia se închide înseamnă că arădenii nu mai au bani. Ei mergeau la mall
la cumpărături, dar acolo chiriile sunt mari, iar prețurile mai ridicate. De vreo două-trei luni, vechii clienți care preferau să cumpere de la mall, s-au întors. Cred că noi, micii comercianți de cartier, noi vom avea de câștigat”, a declarat Mihai Nagy, proprietarul a două magazine, unul de tip alimentar și altul de confecții.

sursa
Related Articles

Back to top button