Stiri

Dezvoltarea spațiilor industriale și logistice în România a depășit pragul de 7 milioane de metri pătrați

Stocul spațiilor industriale și de logistică a depășit pragul de 7 milioane de metri pătrați; până la sfârșitul anului, se estimează că proiecte de aproximativ 500.000 de metri pătrați ar putea fi finalizate. Dezvoltatorii se vor concentra în continuare pe zonele tradiționale pentru logistică și industrializare, acestea oferind și un risc mai scăzut pe termen lung.

Din cele 7 milioane de metri pătrați de spații industriale și de logistică, aproximativ 80% sunt concentrate în trei regiuni de dezvoltare: București – Ilfov, Vest și Sud – Muntenia. În 2023, au fost finalizate proiecte noi cu o suprafață totală de 450.000 de metri pătrați, înregistrând o scădere de 46% față de 2022. Această contracție este determinată de o activitate mai lentă în ceea ce privește construcțiile speculative, conform datelor furnizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Dezvoltatorii încă mai au posibilitatea să construiască aproximativ 2 milioane de metri pătrați de centre logistice fără a achiziționa noi terenuri, folosind terenurile deja achiziționate pentru viitoare dezvoltări.

Rodica Târcavu, partener industrial la agenția Cushman & Wakefield Echinox, a explicat: „Dezvoltatorii și proprietarii de centre industriale și logistice mai dețin aproximativ 4 milioane de metri pătrați de teren liber pentru viitoare construcții, ceea ce permite construirea a încă 2 milioane de metri pătrați de noi depozite în apropierea celor deja existente. Este dificil să inițiezi un proiect nou, de la zero, în contextul în care mulți proprietari de terenuri solicită prețuri ridicate, dar oferă loturi fără utilități sau acces facil. Atunci când achiziționează, dezvoltatorii au în vedere un plan pe termen lung, de până la zece ani, pentru a evita posibilitatea ca cineva să vină ulterior și să solicite un preț excesiv pentru teren.“

Ea a subliniat că mulți investitori au achiziționat terenuri la început pentru a profita de prețurile mai mici, având în vedere presiunea asupra chiriilor și costurile construcției în sine.

Pentru anul în curs, dezvoltatorii au anunțat finalizarea a peste 500.000 de metri pătrați de noi parcuri logistice și industriale, cea mai mare suprafață fiind planificată în București – Ilfov (180.000 metri pătrați), în zona de Vest (144.000 metri pătrați) și în Centru (105.000 metri pătrați).

Volumul spațiilor închiriate a depășit, de asemenea, pragul de 1 milion de metri pătrați în 2023, nivel în concordanță cu media din ultimii trei ani. Cu toate acestea, volumul tranzacțiilor a înregistrat o scădere cu 23% față de 2022, în contextul provocărilor legate de creșterea costurilor de finanțare și a dificultăților în asigurarea capitalului pentru dezvoltare.

Este important de menționat că România se distinge prin chiriile sale relativ mici în regiune, cu o medie de 4,7 euro/mp/lună, comparativ cu 5,9 euro în Ungaria, 7,75 euro în Cehia și 6,5 euro în Polonia, ceea ce atrage și mai mult producția.

Andrei Brînzea, partener la agenția Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: „Există discuții cu o companie din China interesată să își deschidă trei facilități de producție în România, iar noi suntem în competiție cu Marocul pentru aceasta.“ El a explicat că, în cazul investițiilor mari, forța de muncă, proximitatea față de clienți și față de piața de desfacere sunt cele mai importante criterii în acest moment.

Cererea din partea companiilor de producție va continua să crească, odată cu accentuarea fenomenului de „nearshoring“, prin care companiile își relocă producția mai aproape de piețele de consum.

În plus, o schimbare structurală semnificativă care afectează toate categoriile de active imobiliare, inclusiv cele logistice, este orientarea către sustenabilitate, care a devenit o prioritate pentru chiriași. Acest lucru va conduce la o creștere a cererii pentru proiecte sustenabile.

SURSA ARTICOL





Related Articles

Back to top button