Stiri

Eren Cons: Estimări de înjumătățire a cifrei de afaceri în 2020, atenuate de proiecte majore și investiții importante în companie

De 15 ani compania Eren Cons reușește să livreze proiecte calitative în piața construcțiilor și să demonstreze că prin investiții în propria echipă nu faci decât să urci pe scara rezultatelor. Drept urmare, anul 2019 a fost cel mai bun din punct de vedere financiar, cu o cifră de afaceri totală de 143 de milioane lei și un sistem integrat ERP (Enterprise Resource Planning) care le-a permis să dețină control total asupra bugetului companiei și al proiectelor.

În plină ascensiune, criza cauzată de pandemie i-a forțat să amâne debutul unor proiecte cu rezonanță, astfel estimările pentru 2020 în materie de rezultate nu sunt atât de optimiste.

 „Nu ne propunem neapărat să fim mai mari, ci mai buni în ceea ce facem, și să fim cât mai profitabili. Pandemia de coronavirus ne-a pus în fața unei situații neplăcute. O parte dintre lucrările aflate în execuție erau pe final, iar lucrările pe care trebuia să le începem s-au amânat. A fost o perioadă în care a trebuit să adaptăm compania atât la condițiile pieței, cât și la situația internă cu care a trebuit să ne confruntăm. În acest sens, din punctul de vedere al cifrelor, după cel mai bun an din istoria companiei de 15 ani, adică 2019, în care am înregistrat o cifră de afaceri de 143 de milioane de lei și EBITDA de 4%, în anul 2020 vom genera o cifră de afaceri cu 50% mai mică, iar EBITDA estimăm că o să fie de 9%.” – Iulian Enache, General Manager Eren Cons

Proiecte rezidențiale proprii și lucrări în valoare totală de 679 milioane de lei

În ciuda estimărilor mai puțin optimiste la nivel fiscal pentru anul următor, compania reușește totuși să demonstreze că cifrele sunt, în fond, doar cifre și că proiectele dezvoltate sunt mult mai importante. Drept urmare, în palmaresul Eren Cons se numără azi proiecte mari a căror valoare unitară a variat de la 47 de milioane lei (valoarea unui contract), până la 105 milioane lei.

„Pe lângă activitatea de construcții industriale, pe care o desfășuram începând din 2005, având în vedere experiența acumulată pe partea de execuție, am luat decizia în 2013 să încercăm să desfășurăm și activitatea de dezvoltare imobiliară, activitate pe care o desfasuram pe compania Primo Pin”, arată Iulian Enache

Primul proiect dezvoltat pe această companie a fost House Residence 1, care a cuprins un număr total de 160 de apartamente și a cărui valoare de investiție a ajuns la 7 milioane de euro. Mai departe a urmat proiectul rezidențial Belveo (cu 30 de apartamente), iar în viitorul apropiat dezvoltatorul se pregătește să demareze și House Residence 2. Acesta va include 150 de apartamente și este evaluat la 10 milioane de euro.

„Pentru proiectul House Residence 2 suntem în discuții foarte avansate pentru semnarea finanțării cu o instituție bancară și estimăm demararea proiectului în luna septembrie sau octombrie a anului in curs” a adăugat Iulian Enache.

Ce se va întâmpla în 2021?

Potrivit antreprenorului, țara noastră este una dintre puținele țări din Europa (sau chiar singura) care nu are o autostradă în jurul capitalei țării. Ce estimări are echipa Eren Cons pentru România anului 2021? Din păcate nu unele foarte bune. Va urma o perioadă de incertitudini, fără predictibilitate juridică, fiscală sau financiară. Criza forței de muncă se va accentua în continuare, dat fiind faptul că mulți vor încerca să își caute condiții mai bune în afară, iar rezultatele vor fi clar vizibile în proiectele livrate și în performanțele pieței.
Related Articles

Back to top button