Evoluția pieței industriale în prima lună din 2021
Piața industrială debutează în 2021 într-o notă pozitivă. Deși în luna ianuarie a anului trecut numărul lucrărilor de construcții a scăzut cu 11% comparativ cu 2019, pentru anul curent estimările sunt optimiste.
Așadar, în luna ianuarie 2021 au fost monitorizate peste 3000 de șantiere la nivel național, iar 570 dintre acestea provin din domeniul industrial. Mai mult,un alt aspect pozitiv al pieței este faptul că 2202 proiecte sunt construcții noi, în timp ce peste 800 de lucrări sunt de dimensiuni mari.
Numărul șantierelor industriale monitorizate în luna ianuarie
În prima lună a anului 2021 au fost monitorizate 3034 de șantiere la nivel național, dintre care 570 provin din domeniul industriale. Acestea se întind pe o suprafață de aproximativ 1.6 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 3.37 miliarde RON. Cele mai multe astfel de proiecte provin din județele Bihor (49 lucrări) și Ilfov (38 lucrări).
Iată cum arată distribuția numerică a șantierelor pe domenii:
1 din 2 proiecte de dimensiuni medii
Cele mai multe lucrări monitorizate în această perioadă sunt de dimensiuni medii, cu un total de 288 proiecte, reprezentând 50% din totalul acestora. De asemenea, cu ajutorul singurei asistente de vânzare la șantiere, VICTA.ro, au fost identificate 192 proiecte mici și 90 proiecte mari.
În ce stadii se află șantierele indentificate?
Cele mai multe proiecte actualizate în prima lună a anului 2021 se află în stadiul de autorizare (332). De asemenea, au fost identificate și 15 lucrări în stadiul de proiectare, 78 înainte de execuție, 88 în construcție, 15 în stadiul de amenajare, 41 finalizate și 2 în stadiul de intenție.
Top 7 cei mai activi antreprenori generali în construcții industriale
În ultimele 3 luni au fost identificați 309 constructori care au executat lucrări în domeniul industrial. În funcție de numărul proiectelor, cele mai active companii sunt: WINCON, cu un total de 5 proiecte, urmată de GEMINA BUILDING, RECON EX, NESS PROIECT EUROPE, CIPSOR CONSTRUCT, TEHNO FLUID SOLUTIONS și TAMO KO DEVELOPMENT fiecare cu 3 proiecte industriale.
Top 7 cei mai activi arhitecți în domeniul industrial
509 firme de arhitectură au fost identificate în ultimele 3 luni la proiecte industriale. În funcție de numărul lucrărilor, cele mai active companii sunt: GLOBAL BUSINESS MANAGEMENT GBM (7 lucrări), GT ARHITECT (6 lucrări), ENGINEERING DIVISION (5 lucrări), CONTEMPORAN PROIECT (5 lucrări), PANNON PROIECT (5 lucrări), R & T BIROU DE ARHITECTURA (5 lucrări) și PRODESIGN ENGINEERING & CONSTRUCTION (5 lucrări).
Proiecte industriale de interes în luna ianuarie
Cu ajutorul singurei asistente de vânzare la șantiere, VICTA.ro, au fost identificate 5 proiecte de interes pentru prima lună a anului 2021:
- Ansamblu logistic – depozit regional Penny Market – Penny Filiasi Logistic Center, județul Dolj. Proiectul este în cosntrucție și ocupă o suprafață de peste 61 mii mp.
- Fabrică de producție a etanolului din celuloză 50.000 de tone de biocombustibil/an Sunliquid, județul Dolj. Suprafața șatierului depășește 90 mii mp, iar valoarea investiției se ridică la suma estimată de 450 milioane RON. Proiectul se află în stadiul de construcție.
- Zonă producție nepoluantă și servicii P, P+1Ep: hale industriale producție și depozitare, spațiu birouri, județul Arad. Șantierul ocupă o suprafață de 20 mii mp. Proiectul se află în stadiul de autorizare.
- Ansamblu logistic: hale de depozitare, producție, logistică și spații depozitare – CTPark Bucharest North. Proiectul se află în stadiul de construcție și se întinde pe o suprafață de 100 mii mp.
- Ansamblu logistic: hală de producție biciclete, hală de depozitare materie primă și produs finit, hală de vopsitorie, corp birouri P+2E, P+3E, județul Timiș. Ansamblul se află în stadiul de construcție. Suprafața șantierului depășește 26 mii mp.