Fabricile își revin după impactul COVID-19: cel mai mare indice PMI din ultimii 3 ani în Europa
Producătorii din Europa au încheiat anul 2020 într-o notă pozitivă, în timp ce activitatea fabricilor asiatice s-a extins moderat datorită cererii solide din gigantul regional chinez. Totuși, posibilitatea apariției unor noi valuri de infectare încă afectează evoluția industriei.
Producția la nivel global a dat semne optimiste la final de 2020
În ciuda speranței că programele de vaccinare lansate vor elimina în cele din urmă virusul, o reapariție a infecțiilor obligă multe țări să reimpună controale stricte asupra activității economice. Aceste restricții pot afecta marii exportatori precum China și Germania.
Specialiștii afirmă că producția globală încă se afla pe o linie pozitivă la jumătatea lunii decembrie, ceea ce reprezintă o bază foarte bună pentru o revenire economică odată cu scăderea valului actual al pandemiei. De asemenea, aceștia estimează un regres modest în ianuarie din cauza noilor restricții, însă China rămâne destul de puternică și SUA nu prezintă semne drastice de încetinire economică. Așadar, perspectivele la nivel global se păstrează optimiste.
Producția în Europa
În decembrie, activitatea în sectorul producției pentru zonele europene a crescut în cel mai rapid ritm de la mijlocul anului 2018, sugerând că economia a fost mai puțin afectată de pandemie decât la începutul anului.
Indicele PMI (Indicele Managerilor de Achiziții – indicator economic principal al sectoarelor de producție, construcții și servicii) a crescut în zonele europene la 55,2 în decembrie, comparativ cu luna precedentă când acesta a fost 53,8. Creșterea este indicată de orice indice care depășește 50, iar în luna decembrie a fost înregistrată cea mai mare valoare din mai 2018.
Germania a fost și de această dată principala putere economică în domeniul industrial. Fabricile din regiune au rămas în mare parte deschise, deși industria de servicii a fost foarte afectată de restricțiile impuse.
Indicele PMI al Marii Britanii a înregistrat un maxim al ultimilor 3 ani, de 57,5. Specialiștii menționează că această creștere a fost, cel mai probabil, cauzată de fabricile care s-au grăbit să finalizeze comenzile înainte ca Regatul Unit să se îndrepte spre ieșirea din Uniunea Europeană.
Primul ministru Boris Johnson a ajuns la un acord cu UE pe 24 decembrie cu privire la lipsa tarifelor pentru comerțul cu mărfuri. Cu toate acestea, comerțul dintre cele două zone economice va fi îngreunat de necesitatea unui număr mare de documente suplimentare.
Producția în Asia
Activitatea de producție s-a extins în Japonia, Coreea de Sud și Taiwan, iar producătorii contiuă să își revină după daunele cauzate de pandemia COVID-19 anul trecut.
În China s-a înregistrat o încetinire a creșterii activității de producție. În decembrie a fost înregistrat un indice PMI de 53,0, cel mai scăzut nivel din ultimele 3 luni. Totuși, acesta a rămas cu mult peste nivelul 50, ceea ce indică în continuare creșteri.
Producția s-a stabilizat în Japonia pentru prima dată în doi ani, în timp ce sectorul fabricilor din India a încheiat un an greu într-o notă pozitivă. Fabricile au sporit producția pentru a satisface cererea în creștere.
Atât în Europa, cât și la nivel global, producția se arată pozitivă pentru noul an. După scăderile înregistrate în martie și aprilie, în luna decembrie a anului precedent indicele PMI a crescut în majoritatea zonelor economice.