Stiri

Fondatorul AdePlast e optimist: Piata de constructii isi va reveni anul viitor

sursa poza

Marcel Barbut (foto), proprietarul Adeplast – unul din cei mai importanti producatori de materiale pentru constructii din Romania, este optimist si vede o revenire a pietei anul urmator, pentru ca din 2014 sa cunoasca un nou boom similar anilor 2006-2008.

“Piata de constructii va incepe sa isi revina timid de anul viitor, iar din 2014 sa inregistreze un nou boom. Este si unul din motivele pentru care am inceput masiv sa investesc in constructia si dezvoltarea de fabrici pentru a fi pregatiti sa facem fata livrarilor in anii urmatori”, este de parere managerul AdePlast.

Barbut considera ca in Romania inca mai sunt blocuri care necesita sa fie termoizolate, sunt mai putine locuinte pe cap de locuitor decat in multe alte state din regiune – locuinte care trebuie intretinute, iar in opinia sa viitorul Guvern va trebui sa deruleze in continuare programe pentru economisirea energiei.

Totodata, seful producatorului de materiale pentru constructii sustine ca oamenii au strans destul de mult “cureaua” in ultimii ani, iar cu economiile adunate vor derula lucrari de reparatii in case, activitati amanate in ultimul timp.

Omul de afaceri vede, totodata, o migratie foarte puternica a modului de constructii de la cele clasice catre o modalitate moderna utilizata in productia de materiale pentru constructii.

“Tencuielile manuale vor suferi o schimbare majora in urmatoarea perioada de timp, de la produse tip premix, un mortar care contine toate elementele la un loc. Practic, un astfel de produs va fi un mix de ciment, var si nisip”, aprecizata Barbut.

Afaceri in crestere cu 25%

Afacerile AdePlast au crescut cu 30% in primele opt luni din 2012 fata de perioada similara a anului trecut, de la 92 de milioane de lei in 2011 la 119 milioane lei.

Compania oradeana a raportat un profit net de 10,1 milioane de lei, in crestere cu peste 83% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

“Rezultatele obtinute tin intr-o foarte mare masura de vanzarile bune in lunile de vara, desi inceputul de an nu a fost unul foarte bun. Vanzarile de polistiren genereaza in acest moment un total de circa 30% din vanzarile grupului”, a declarat Marcel Barbut, proprietarul AdePlast.

La nivel de business, AdePlast estimeaza ca va inregistra o crestere totala a business-ului de 25% in acest an de la 143 milioane de lei in 2011 la 178 milioane lei.

Totodata, compania si-a bugetat pentru acest an investitii totale de peste 16 milioane de euro, din care 1 milion este reprezentat de costurile cu publicitatea.

O noua facilitate de productie, din primavara anului viitor

Demarate in urma cu cateva saptamani, dupa ce au fost amanate aproximativ un an din cauza unor neintelegeri cu autoritatile locale, lucrarile la fabrica de adezivi si mortare de langa orasul Roman se vor finaliza pana in prima parte a anului viitor, pentru ca din aprilie 2013 sa fie data in folosinta si cea mai noua facilitate de productie.

Programata initial sa fie inaugurata in primavara acestui an, fabrica de adezivi si mortare uscate pe care AdePlast a inceput sa o construiasca langa localitatea Roman din regiunea Moldovei se va finaliza cel tarziu in luna aprilie a anului viitor. Barbut este insa optimist si spune ca in acest moment totul a luat-o pe un fagas normal.

Chiar si asa, pierderile suferite de producatorul local de materiale pentru constructii se ridica la un total cumulat de circa 1,5 milioane de euro, bani despre care omul de afaceri estimeaza ca ar fi ajutat la o crestere sustinuta a business-ului in acest an.
Related Articles

Back to top button