Ghiduri și SfaturiProiecte și șantiere

Gratarele metalice zincate: domenii de aplicare si avantaje

Pasarele, podeste, trepte, scari, diverse platforme de lucru, scene, tavane false, pereti deschisi pentru vantm garduri sunt doar cateva din nenumaratele si (aproape) nelimitatele domenii de aplicare ale gratarelor metalice zincate. Aspectul lor transparent confera constructiilor un profil inconfundabil si usor dar in acelasi timp si rezistent.

Gratarele sunt foarte raspandite in toata lumea in domeniul constructiilor private, civile si industriale, agricultura, aplicatii arhitecturale de interior si exterior, domeniul instalatiilor de incalzire si de climatizare, ele putandu-se usor combina cu alte materiale de constructii pastrandu-si in acelasi timp si nota estetica.

Inalta calitate prin zincare termica (imersie totala)

Producerea gratarelor presupune, bineinteles, si o protectie perfecta impotriva coroziunii. Zincarea termica adica prin imersie totala este cea mai buna protectie a componentelor din otel impotriva coroziunii. MEA dispune de o indelungata experienta si un know-how dezvoltat. MEA Metal Applications are actualmente doua fabrici de zincare termica; prima este in Germania in orasul bavarez Aichach, iar a doua se gaseste in Plzen, renumitul oras din Cehia. Aici se zincheaza nu doar gratare metalice ci si multe alte componente si piese ale multor firme din Germania si Cehia, astfel asigurandu-se functionarea optimala si neintrerupta rezultand o afacere stabila. Service-ul si spectrul de performanta ale fabricilor noastre de zincare depasesc cu mult zincarea propriu-zisa.

Acestea incep prin consultanta de specialitate calificata si profesionala care demareaza inaintea, in timpul si dupa executia produselor si lucrarilor Clientului, acestuia putandu-i-se indeplini cerinte speciale cum ar fi gauri suplimentare, filetari de gauri, amplasari de suruburi dupa dorinta clientului s.a.m.d. Noi oferim cu prioritate solutii personalizate, complexe si complete.

Descopera produsele MEA METAL pe ARHISPEC!

Principalele avantaje ale procesului de zincare termica

Zincarea termica inseamna alierea platbandei de otel a gratarului, in urma tratarii sale corespunzatoare prin degresare si decapare, cu un lichid topit de zinc la suprafata baii, dupa care se depune un strat de zinc in timpul imersiei totale. Astfel stratul de zinc depus devine parte integranta si inseparabila cu otelul. De aceea se preteaza foarte bine zincarea prin imersie totala atat la acoperiri interne (cavitati) cat si externe. Durabilitatea stratului de zinc depinde de mediul si atmosfera in care se utilizeaza gratarele si este cuprinsa in mod uzual intre 20 si 40 de ani. In concluzie zincarea termica ofera otelului cea mai buna protectie impotriva coroziunilor. Printre avantajele concrete pentru care procesul de zincare termica este atat de apreciat se numara:

durabilitatefiabilitaterezistenta pret convenabilelementele metalice nu necesita mentenanta optim in cavitati si muchii (zone greu accesibile)protejare catodicausor inspectabila / verificabilaeconomie de timpaspect placut si prietenos cu mediul inconjurator

Tipuri de gratare metalice furnizate de MEA METAL

Gratare presate (P)

Barele neportante sunt presate cu ajutorul unei prese in sliturile stantate pe bara portanta. Presiunea mare si profilul sliturilor stantate ale barelor portante garanteaza o structura stabila si uniforma de gratii (celule) rezistente.

Metoda de productie aplicata asigura o realizare uniforma si exacta a ochiurilor care prin totalitatea lor formeaza gratarul complet. Barele portante transmit sarcina catre suprafetele de sprijin (reazem), iar barele neportante (de distributie) distribuie sarcina in mod uniform pe toate barele portante oferind astfel stabilitate. Cadrul de montaj inchide (bordureaza) gratarul si este sudat de marginile barelor portante si neportante. Rama de montaj (bordura) se executa din platbanda de otel (pt gratare si trepte industriale) si profile U din otel (pt gratare standard).

Gratare pline

Gratarele pline sunt produse conform aceleiasi proceduri ca si gratarele presate doar ca fizic nu mai este deosebire intre bara portanta si neportanta intrucat ambele sunt la fel de inalte si slitate pana la jumatatea inaltimii platbandei.

Barele neportante sunt presate cu ajutorul unei prese in sliturile stantate pe bara portanta (slitul in slit). Oricare dimensiune a gratarului plin poate juca rolul de bara portanta, iar ambele fete ale gratarului plin sunt identice. Datorita acestor specificitati gratarele pline se folosesc deseori la lucrari de reamenajari ale solului (intaritura), acoperiri pt fatadele cladirilor, tavane si plafoane suspendate (false), pereti despartitori, etc. Rolul de bare portante il vor indeplini totdeauna acelea care se sprijina pe structura de reazem a constructiei. Rama de montaj inchide (bordureaza) gratarul si este sudat de marginile barelor portante si neportante. Rama de montaj se executa din platbanda de otel.

Gratare din otel inoxidabil (INOX)

Gratarele din otel inoxidabil sunt produse conform aceleiasi proceduri ca si gratarele presate. Ele sunt fabricate din otel inoxidabil 1.4301 (V2A) si sunt degresate si decapate prin imersie totala. Stratul pasiv produs in urma imersiei, este impermeabil la apa, vapori de apa, umezeala din aer, acizi rezultati din alimente si bauturi precum si rezistent impotriva unor acizi organici si anorganici slabi.

De aici rezulta o gama larga de utilizare in industria alimentara, industria bauturilor, farmaceutica, industria cosmeticii, in industria de aparate si utilaje chimice, etc. Datorita si aspectului lor, gratarele din INOX se folosesc si in diverse lucrari de arhitectura estetica.

Gratare electroforjate (SP)

Gratarele elctroforjate (SP) sunt fabricate din otel S 235 JR si sunt zincate prin imersie totala. Prin presiune mare barele cu sectiune patrata torate sunt apasate puternic, in cadrul unui singur ciclu operational, pe barele portante care nu sunt slitate.

In tot acest ciclu un curent foarte mare trece prin bara neportanta torata si prin bara portanta iar intersectia lor se topeste local afundand bara torata in bara portanta, procesul numindu-se electroforjare. Prin sudarea efectiva a tuturor punctelor de intersectie ale barelor torate cu barele portante, rezulta o structura foarte stabila deja la nivelul fiecarui ochi iar la nivelul intregului gratar o structura rezistenta, plana si compacta cu o distributie optimala a sarcinilor. Rama de montaj se executa din platbanda de otel.




Related Articles

Back to top button