Stiri

Hala de productie, centru de date si o cladire de birouri in Tetarom

Grupul din domeniul energiei si cel bancar se pregatesc sa puna in functiune noi facilitati: o hala de productie, respectiv un centru de date si o cladire de birouri.

Grupul EnergoBit, activ in domeniul antreprenoriatului in instalatii electrice si in productia de echipamente electrice, se pregateste sa dea drumul productiei in noua hala din parcul industrial Tetarom I din Cluj-Napoca.

 

In noua fabrica, ridicata langa sediul companiei, se vor produce transfor-matoare de medie tensiune. Unitatea, pentru care a fost anuntata o investitie de 3 milioane de euro, urma sa fie finalizata in 2011, potrivit primelor anunturi ale societatii. Decalajul a fost explicat de conducerea EnergoBit prin intarzierea achizitiei echipamentelor tehnologice, din cauza faptului ca societatea a initiat un proiect pentru finantare europeana. Compania nu a obtinut fondurile, dar procesul de aplicare a dus la intarzieri in planurile privind punerea in functiune a noului proiect. Conform calendarului actual, hala ar urma sa devina functionala in primavara.

Avem prototipuri facute, urmeaza teste, iar in aprilie ar trebui sa putem demara productia propriu-zisa. Instalatiile sunt aduse si puse in functiune„, a mentionat Stefan Gadola, vicepresedintele EnergoBit. Dupa schimbarea din cadrul grupului de anul trecut, conducerea estimeaza cresterea cu 20% a afacerilor in 2013. EnergoBit, unul din liderii nationali in materie de solutii de electricitate, a anuntat in decembrie ca a incheiat un parteneriat de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital, care devine actionar majoritar al grupului (52%), si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Cei trei antreprenori locali care au fondat compania (vicepresedintii Stefan Gadola, Ioan Socea si Peter Pal) raman in actionariat.

 

Tot in Tetarom I, noul vecin al EnergoBit se pregateste de inchiderea lucrarilor: proiectul Bancii Transilvania (BT), demarat la final de 2011, se apropie de termenele de dare in folosinta. Cladirea de birouri va fi ocupata incepand cu trimestrul II din 2013, conform anunturilor facute de reprezentantii BT. In noile spatii din parcul industrial vor fi amplasate viitorul centru de date BT si birouri de clasa A pentru 200 de angajati. In Tetarom, BT va avea un imobil cu doua corpuri – unul cu parter, unde urmeaza sa fie amplasat centrul de date, si altul cu parter, demisol si cinci etaje: la parter ar trebui sa functioneze o agentie BT pentru angajatii din Tetarom, iar etajele vor fi destinate birourilor. Investitia a fost estimata la 5 milioane de euro, iar constructorii au ca termen de predare luna martie, cu toate ca primele planuri vizau inchiderea lucrarilor in 2012. „Proiectul este foarte avansat; s-a lucrat si la interioare, este activitate. Probabil ca in martie va fie ceremonia oficiala„, a mentionat Viorel Gavrea, directorul Tetarom.

 

Parcurile „strainilor”

Tetarom I a fost ocupat de mai multe companii locale, in vreme ce Tetarom II si III au atras investitori internationali. Parcul din Bd. Muncii este integral alocat americanilor de la Emerson, iar terenul de la Jucu devine din acest an gazda germanilor de la Bosch, care au termen de punere in functiune a facilitatilor de la Cluj in 2013, in vreme ce italieni de la De’Longhi vor produce de luna viitoare.

Sursa

 
Related Articles

Back to top button