Proiecte și șantiere

Hale industriale GEMINA – alternativa mai eficienta la halele metalice clasice

Grupul GEMINA are o experienţă internaţională de peste 100 de ani în domeniu, proiectând şi executând lucrări din prefabricate (hale industriale, constructii civile, constructii speciale) la cheie în întreaga Europă.

În România, grupul Gemina, a fost prezent din 1997 unde, datorită experienței acumulate, este una dintre societățile cele mai dezvoltate în domeniul prefabricatelor, atat pentru nivelul tehnologic, cat si pentru calitatea esteticii. Tehnologia, tehnica de producție și de construcție este aceeași cu cea folosita în întreaga Europă, cu nimic de invidiat fata de țările dezvoltate deja de zeci de ani în același domeniu. Nu este vorba despre simple hale industriale, ci şi de clădiri multifuncţionale sau de serviciu, hoteluri, parcari etc., demonstrând că utilizarea prefabricatelor reprezintă un mijloc flexibil, care se pretează oricărei soluţii, prin analizarea ad hoc a structurilor şi finisajelor.

Halele industriale din prefabricate din beton GEMINA se diferențază de cele clasice, metalice, prin următoarele caracteristici:

Confort termic

Față de halele metalice, halele prefabricate din beton prezintă caracteristici duble de izolare termică, oferind stabilitate și confort termic chiar și în absența unor echipamente tehnice suplimentare de menținere a condițiilor optime de microclimat prin încălzire sau, după caz, răcire.

Astfel, construcțiile prefabricate din beton asigură costuri de exploatare nule , în comparație cu cele metalice și cu orice alte tipuri de închideri perimetrale și de acoperiș, prin reducerea consumului de energie necesară menținerii unei temperaturi optime pentru desfășurarea activității umane și pentru orice tip de destinație economică (hale agricole, hale pentru depozitare, hale de producție, hale comerciale, spații administrative, logistice).

Timpul execuției

Timpul de execuție al construcțiilor GEMINA este redus cu 10% până la 40%, față de cel necesar unei construcții metalice. Același lucru este valabil și pentru panourile DE ÎNCHIDERE GEMINA, dacă le comparăm cu montajul panourilor metalice de tip „sandwich”. În ansamblu, de obicei, se confundă dimensiunea și greutatea, cu un timp mai mare de execuție. În ambele cazuri – și pentru construcțiile GEMINA și pentru cele metalice -, se folosesc macarale (doar sarcinile diferă) în lucrările de montaj, dar numărul elementelor de montat, în cazul prefabricatelor, este de circa la jumătate, ceea ce duce la reducerea timpului de execuție, conform celor de mai sus.

Deschideri

Structurile și închiderile GEMINA permit realizarea de deschideri de mari dimensiuni în arhitectura clădirilor, necesare atunci când se dorește amenajarea unor zone de tip „open space” (fără dezavantajul estetic și funcțional al unor stâlpi de rezistență care fracturează omogenitatea spațiului, indispensabili pentru alte tipuri de construcții).

Rezistența

Rezistența la cutremur nu este, așa cum s-ar putea crede, mai bună în cazul structurilor ușoare decât în cazul clădirilor GEMINA. Perioada de vibrație este parametrul analizat pentru a determina forțele seismice la care o clădire este supusă, iar acesta are două variabile – masa și rigiditatea clădirii; astfel, masei superioare a prefabricatelor din beton îi este contrapusă o rigiditate mai mare, ceea ce conduce la un comportament seismic similar cu cel al clădirilor metalice.

Pentru orice construcție GEMINA, rezistența seismică este foarte ridicată, acest tip de clădire putând fi realizat în toate categoriile de zone seismice (cu sau fără elemente verticale de rigidizare, după caz).

Rezistența la foc este și ea considerabilă, aprope toate elementele clădirilor GEMINA au rezistența la foc de 120-180 minute, în timp ce structurile metalice cu panouri „sandwich” au o rezistență la foc de 0 minute.

Rezistența la impact, la lovire, este o altă caracteristică prin care construcțiile GEMINA sunt superioare altor tipuri de construcții, în special celor metalice; dacă panourile GEMINA rezistă la loviturile produse de utilaje, panourile metalice „sandwich” cu poliuretan se distrug.

Spre deosebire de clădirile metalice, cele GEMINA prezintă și o mult mai ridicată rezistență la coroziune.

Totodată, construcțiile GEMINA pot fi realizate în orice zonă climatică, din punct de vedere al rezistenței la vânt și la încărcările suplimentare cu zăpadă.

Durabilitate în timp

Potrivit reglementărilor legale în vigoare în România, durata normală de funcționare a construcțiilor ușoare cu structuri metalice este de 16-24 de ani (pentru hale de producție, hale de montaj etc.), în timp ce durata normală de funcționare pentru construcțiile industriale se situează între 40 și 60 de ani (în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 3194/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările și completările ulterioare), clădirile prefabricate GEMINA încadrându-se în aceste limite de funcționare, cu o durabilitate de 50 de ani.

Aspect

Din punct de vedere estetic, construcțiile GEMINA oferă o mare versatilitate, oferind posibilități creative pentru realizarea unui impact vizual pozitiv atât în mediul de lucru din interiorul clădirii, cât și în proximitatea spațiului în care au fost ridicate, fie el urban sau peri-urban.

Clădirile GEMINA sunt de cele mai multe ori structuri arhitecturale moderne, echilibrate, geometrizate, care pot îmbina simplitatea, soliditatea și eleganța clasică.

Finisajele halelor GEMINA utilizate pentru închiderea spațiilor sunt nu doar de calitate, ci și diverse, ca și efectele estetice obținute prin alternarea liniilor și culorilor sistemelor de închideri perimetrale.

Preț

Trebuie subliniat faptul că halele GEMINA NU sunt mai costisitoare decât cele metalice, mai ales dacă sunt luate în considerare avantajele semnificative pe care clădirile GEMINA le prezintă – costuri de mentenanță scăzute, durabilitate în timp mult mai mare, rezistență la impact, rezistență la foc, la cutremur, la coroziune, confort termic – toate aceste caracteristici conducând la realizarea de economii financiare importante în utilizarea clădirii, indiferent de dimensiunile acesteia.

Costurile halei GEMINA sunt date de două elemente: structura și închiderile (panourile GEMINA); structura are prețuri competitive celei metalice, în timp ce panourile termoizolate di închidere sunt, într-adevăr, un pic mai costisitoare decât cele metalice, date fiind caracteristicile lor tehnice net superioare, diferența de preț fiind amortizată în timp, prin costurile reduse de exploatare a halei GEMINA față de hala metalică.  Mai multe informații despre aspectul prețului aici.
Related Articles

Back to top button