HVAC inventat acum 110 ani pentru hale, adaptat pentru oameni
17 iulie 2012 marcheaza a 110 aniversare a sistemelor de aer conditionat.
Bineinteles ca oamenii au gasit solutii pentru racorirea locuintelor in zilele toride mult inainte ca Willis Carrier sa fi instalat prima unitate de aer conditionat la impremeria din Brooklyn.
De altfel insa, Carrier poate fi considerat un Edison al sistemelor de racire a aerului.
Pentru a face fata caniculei, romanii au apelat la arhitectura.
Zidurile caselor lor erau brazdate de canale, prin care vara circula apa rece. Putini isi permiteau insa un astfel de lux, la acea vreme apa era o resursa foarte pretioasa. Tehnici similare se utilizau si in Persia unde cisternele de apa si turnurile de vant raceau cladirile in timpul sezonului cald.
sursa poza sursa poza
Anul 180 dH: Inventatorul chinez Ding Huan, a conceput un ventilator format din 7 pale in lungime de 3 metri cu actionare manuala, folosit pentru racirea aerului.
Secolul 3 dH, imparatul roman Elagabalus, pentru a-si racori livezile a construit un adevarat munte de zapada. Caravane de magari transportau zapada de pe piscurile dn apropiere pentru a alimenta inventia imparatului.
Primul sistem de ventilatie mecanic a fost folosit in Orientul Mijlociu si India. Acesta era format dintr-o pala (punkah) prinsa in tavan si actionata manual de catre servitori printr-o fasie de panza. Cunoscut inca din secolul 8, sistemul a inceput sa fie larg raspandit in India incepand cu secolele 18-19 iar variante moderne, actionate de electric, mai sunt intalnite si astazi.
Multe secole mai tarziu, savanti precum John Gorrie sau Michael Faraday au mai facut un pas catre imbunatatirea sistemelor de aer conditionat.
In 1820, inventatorul britanic Michael Faraday a descoperit ca amoniacul ar putea sa raceasca aerul intr- un timp extrem de scurt. Cu 21 de ani mai tarziu, in 1841, John Gorrie, un doctor in medicina, a descoperit dupa mai multe incercari esuate ca poate utiliza un compresor pentru a face gheata cu care sa racoreasca camerele pacientilor din Florida. Aceasta descoperire l-a facut pe Gorrie sa aspire la titlul de inventator al aerului conditionat.
Totusi, nu el este cel care a castigat acest titlu, cu toate ca a fost foarte aproape de acest lucru. Primul lui prototip a avut scurgeri si nu a fost un succes real. Totusi el a asigurat finantarea si brevetul i-a fost aprobat in 1851. Din pacate, partenerul sau de afaceri a murit doar 5 ani mai tarziu si astfel acesta si- a pierdut banii prin care vroia sa-si vada visul indeplinit.
Gorrie a murit in 1855 si odata cu el si viziunea lui pentru aparatele de aer conditionat de interior. Totusi, cu 50 de ani mai tarziu, visul lui avea sa se indeplineasca, in momentul cand un fizician in varsta de 25 de ani din New York pe nume Willis Carrier a inventat primul aparat de aer conditionat.
La inceput, aparatul lui Carrier (patentat nr 808897) nu era produs pentru a aduce confort termic oamenilor. Destinatia lui era pur industriala: aerul conditionat regla temperatura si umiditatea in halele de productie. Printre primii consumatori ai noului sistem de aer conditionat au fost fabricile de textile din sudul SUA. La acel moment Carrier era angajat al impremeriei Buffalo Forge, unde aparatul de aer conditionat stabiliza umiditatea si impiedica deformarea hartiei utilizate in productie.
In 1911 Carrier perfectioneaza “rational psychrometric formulae” principiu care si astazi guverneaza sistemele de aer conditionat. Odata ce s-a gasit o alternativa pentru lichidul de racire cu amoniac (toxic) aparatul a devenit potrivit pentru uzul public. Pentru prima data un astfel de aparat a fost instalat in centrul comercial JL Hudson din Detroid.
1971: sistemul de climatizare este instalat la Sears Tower Chicago, la acel moment cel mai mare zgaraie-nori din lume.
1979: columnistul de la “Time” Frank Trippet se plange de dependenta americanilor de racirea artificiala a aerului: „”It is no exaggeration to say that [they have taken to it avidly and greedily,” […] „Many have become all but addicted.”
Mai mult de un secol inventia lui Carrier a parcurs o cale lunga de evolutie, transformandu-se in prezent intr-un mecanism high-tech, fara de care milioane de oameni nu si-ar putea inchipui o zi de lucru.
2012: compania care poarta numele lui Carrier realizeaza sistemul de ventilatie pentru…Capela Sixtina
Adaptat dupa (dwell si aer-conditionat)