Stiri

Ialomița: Expur investește 15,7 mil euro într-o unitate de producere a ener­giei din coji de semințe

Expur,  producatorul Untdelemn de la Bunica și una dintre cele mai mari companii locale producătoare de ulei şi biodiesel, un business de peste 1,1 miliarde de lei deţinut de francezii de la Avril, a dat startul unei in­vestiţii într-o unitate de producere a ener­giei în cogenerare (ener­gie electrică şi termică – n.red.) la Slo­bozia, care va folosi ca ma­terie primă cojile de seminţe.

Investiţia se va ridica la 15,7 mil. euro, a anunţat compania, şi va asi­gura aproape în totalitate necesarul de abur şi energie pentru fa­bricile de ulei şi biodiesel de la Slobozia, potrivit zf.ro

„Negocierile pentru acest proiect au început în anul 2019, fiind finalizate în primăvara acestui an, iar faza de implementare se va derula pe încă 2 ani. La finalul acestei perioade, vom asigura, din resurse proprii, integral necesarul de abur tehnologic şi până la 90% de electricitate. Este cea mai mare investiţie făcută de Expur în ultimii ani în fabrica de la Slobozia. Suntem prima companie din România care investeşte în astfel de soluţii, folosind ca biomasă cojile de floarea soarelui, permiţând astfel valorificarea tuturor resurselor materiilor prime cu care lucrăm“, a precizat Pascal Pinson, CEO, Expur.

Noua investiţie vine după ce la finalul anului trecut Expur a demarat un proiect de 1,85 milioane de lei în modernizarea şi mărirea capacităţii depozitului de biodiesel din Slobozia.

„Acest proiect ne va permite să producem 100% energie verde, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon a fabricii Expur, prin utilizarea ca materie primă a cojilor de seminţe, în linie cu obiectivele grupului“, se mai precizează în anunţul Expur.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, compania a înregistrat anul trecut un business de 1,1 miliarde de lei şi un profit net de 16 milioane de lei. În România, compania condusă de Pascal Pinson, procesează seminţe de floarea-soarelui şi rapiţă într-o fabrică din Slobozia, unde produce ulei brut, ulei rafinat şi şroturi proteice. De asemenea, produce şi biodiesel.
Related Articles

Back to top button