Antrepriză construcții industrialeFurnizori

Impactul pandemiei în industria de construcții industriale în viziunea ICCO FM

Pandemia de coronavirus a afectat majoritatea industriilor, inclusiv cea de construcții industriale și facility management. Am stat de vorbă cu reprezentanții companiei ICCOFM pentru a vedea care au fost efectele pandemiei asupra acestei industrii și cum a evoluat compania în această perioadă dificilă.

ICCOFM este un antreprenor general ce furnizează servicii complete pentru clădiri, dispunând de capabilități de construcție și renovare pentru proiecte industriale, comerciale și civile de tip Greenfield și Brownfield. Viziunea companiei este de a deveni o prezență notabilă pe piața din estul Europei în serviciile de construcții industriale și facility management. ICCO FM se află în top 50 firme de top din domeniul industrial, un top independent, realizat de IBC Focus, lider de piață în monitorizarea și studierea pieței construcțiilor.

10 iulie 2020. Sărbătorirea a 30 de ani de ICCO
  • Care a fost impactul pandemiei în industria de construcții industriale din punctul vostru de vedere?

Dacă ar fi să răspund la această întrebare în două cuvinte, aș spune – regândirea strategiei. Altfel spus, impactul pandemiei s-a resimțit direct în felul în care ne raportăm la activitatea noastră, la proiectele noastre. În primă fază, am văzut proiecte puse în așteptare, altele anulate complet. Au fost totuși și lucrări care au continuat. Așa am conștientizat foarte puternic cât de mult contează felul în care ne dozăm efortul în ceea ce înseamnă urmărirea lucrărilor, contractarea lor și apoi execuția, indiferent dacă vorbim de construcții comerciale, industriale, civile sau serviciile de facility management.

Totodată, am mai conștientizat un lucru esențial – cât de important este ca portofoliul nostru de clienți să fie cât mai diversificat din punct de vedere al industriei.

  • Care a fost cel mai dificil lucru pentru voi în perioada pandemiei și de ce?

Implementarea tuturor măsurilor de siguranță anti-Covid19 cu tot ce acestea au adus – necesitatea lucrului de acasă, colaborarea online atât între noi, cât și cu clienții noștri. La ICCOFM, a existat dintotdeauna o cultură organizațională tip familie. Suntem mai mult decât o echipă. Încrederea între noi este maximă, deci lucrul la distanță nu a reprezentat o problemă în sine, ci distanța. Dar, ca în cazul oricărei schimbări, ne-am adaptat și am mers înainte.

  • Cât de tare au fost afectați angajații firmei și în ce fel?

Pe lângă implicațiile sociale, cu toții am fost afectați de reducerile de costuri, ca răspuns la faptul că odată cu proiectele întrerupte sau anulate, P&L-ul nostru a sărit în aer. Am tăiat din cheltuielile neprioritare și, cel mai important, din costurile salariale.

Dar, spre bucuria tuturor, planul nostru de acțiuni a dat roade, așa încât, după câteva luni, am putut să refacem vechea structură și chiar să restituim sumele pe care le tăiasem pe perioada lockdown-ului.

ICCO FM a fost întotdeauna ca o familie. O simt chiar și colegii veniți recent în echipă.
  • Ce ați învățat din toată experiența asta?

Cel mai important – am devenit foarte conștienți de importanța diversificării portofoliului de clienți. Dacă până acum zona noastră de confort era reprezentată de domeniul industrial – construcții industriale și facility management, acum în planul nostru ocupă un loc prioritar și alte domenii, precum retail sau licitațiile publice.

De asemenea, ni s-a confirmat că un plan structurat cu acțiuni concrete și la timp poate transforma o miză în realitate. Noi am mizat pe faptul că vom trece cu bine peste această criză, așa cum am făcut-o și în trecut, și planul a funcționat.

  • Care sunt previziunile asupra industriei de construcții industriale?

Cel puțin pentru următorii 10 ani, piața construcțiilor industriale și a serviciilor de facility management va fi în creștere. Depinde de noi cum ne aliniem la exigențele ei și cât de receptivi suntem.
Related Articles

Back to top button