In contextul crizei fortei de munca, Bosch a investit 6 milioane de euro pentru a forma noi profesionisti
România se confruntă cu o criză acută atât de personal calificat, cat si de personal necalificat. Această criză este adâncită atât de pierderea interesului pentru urmarea şcolilor profesionale, care nu sunt considerate „de viitor”, dar şi de migrarea forţei de muncă de la noi din ţară în străinatate.
Cu o soluţie în acest sens a venit fabrica Bosch din Jucu , care a investit 6 milioane de euro într-o clădire destinată învăţămîntului dual.
Campusul Bosch din Jucu se întinde pe 4.400 de metri pătrați, are săli cu un design modern și dispune de echipamente electronice și electromecanice de ultimă generație. Aici urmează să fie pregătiți 100 de elevi pe an în sistem dual de învățământ, iar valoarea investiției în noua clădire și în echipamente se ridică la șase milioane de euro.
Sursa foto: catcostaclujul.ro
„Școlile profesionale nu livrează ce ne așteptăm. Ar trebui să fie popularizate mai mult, părinții și profesorii ar trebui să afle de ele. Avantajul unei astfel de școli e că îți permite să îți dezvolți viitorul. În anul 2017 peste 120 de elevi din licee și școli profesionale se pregătesc pentru cariere de tehnicieni în electromecanică și electronică în unitățile de producție Bosch din Blaj și Cluj.”, a spus Mihai Boldijar, Director General Robert Bosch și reprezentantul grupului în România.
Școala Duală le poate asigura absolvenților un loc de muncă la Bosch
Potrivit reprezentanților Bosch, sistemul educațional dual le va permite elevilor să aplice cunoștințele teoretice și la nivel practic, iar activitatea lor din fabrică va fi bazată pe planul de învățământ al școlii din care provin. „Acest program le deschide o modalitate fiabilă de competență suplimentară, care le va permite să înceapă o carieră în domeniul tehnologiilor avansate. Vorbim aici despre materialul din care vom clădi viitorul, iar combustibilul viitorului sunt, bineînțeles, oamenii. Îi pregătim pe acești elevi pentru viitor, pentru provocările pe care le aduce cu sine conceptul de <industry 4.0> şi încercăm să le asigurăm un loc de muncă după absolvire în fabrică”, a spus Konrad Kaschek, managerul general al fabricii Bosch din Cluj.
Sursa articol: cariereonline.ro