Stiri

Inca 10% si ne-am pierdut industria

Sursa

Aproximativ 2.800 de companii industriale înregistrează afaceri de 55 miliarde de euro şi profit de peste două miliarde de euro, în condiţiile în care mai bine de 90% din industriile din România sunt controlate de companii cu capital majoritar străin arată o analiză a ZF pe baza lucrării „Capitalul majoritar străin în companiile-noduri de pe principalele pieţe din România“, al cărei coautor este profesorul doctor Cezar Mereuţă.

Aceste 2.800 de companii acoperă 83% din cifra de afaceri a celor 26 de sectoare ale industriei analizate.

Companiile străine domină 21 din cele 25 de pieţe industriale, companiile cu capital autohton, privat şi de stat, fiind majoritare ca cifră de afaceri doar în cazul a cinci industrii: cărbune (100% români), alte activităţi extractive (86%), industria alimentară (65%), activităţi anexe ex­trac­ţiei (58%) şi industria construcţiilor metalice (53%). Dintre aceste pieţe, doar industria alimentară şi cea a construcţiilor metalice sunt private.

Deci singurele pieţe care au mai rămas în mâinile românilor sunt extracţia de cărbune şi activităţile asociate, precum şi industria alimentară. În industria construcţiilor metalice ponderea este la jumătate români-străini.

La nivelul anului 2011 funcţionau în industrie aproximativ 40.000 de companii, adică 10% din totalul întreprinderilor active în acel an în România, ceea ce arată cât de dependentă este economia românească de alte domenii, cum sunt comerţul sau serviciile, în primul sector activând peste 170.000 de firme.

Cele mai mici cinci sectoare ale industriei în funcţie de cifra de afaceri cumulată în 2011 sunt: alte activităţi industriale cu afaceri totale de 288 milioane euro, în care lider este DPR Draxlmaier Procese de Producţie, extracţia cărbunelui cu afaceri totale de 396 milioane euro, alte activităţi extractive în valoare de 416 milioane euro, fabricarea produselor din tutun cu rulaje în 2011 de 560 milioane euro şi activităţi anexe extracţiei cu afaceri totale de 615 milioane euro.

Astfel, singurul domeniu în care nu există nicio companie cu capital majoritar străin este extracţia cărbunelui. Urmează alte activităţi extractive, în care românii deţin 86% din totalul afacerilor, industria alimentară cu 65% şi activităţi anexe extracţiei cu 58%.

Sursa articol
Related Articles

Back to top button