Stiri

Investiție masivă în cea mai extinsă fabrică de lână din Europa


Județul Olt se pregătește să găzduiască cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa, într-un proiect condus de antreprenorul Cristian Mercioniu, recunoscut pentru proiecte imobiliare în Măgurele și în cartierul Drumul Taberei din București. Ministerul Economiei, a semnat contractul de finanțare pentru această inițiativă ambițioasă.

Ministerul Agriculturii anunță o investiție semnificativă de 182 de milioane de lei în județul Olt, cu sprijin financiar de la stat. Comuna Făgețelu va găzdui cea mai extinsă fabrică de procesare a lânii din Europa, în cadrul proiectului coordonat de compania ECO PARTNERSHEEP INSULATION SRL. Contractul de finanțare a fost semnat în conformitate cu schema de ajutor de stat instituită prin HG nr. 959/2022, destinată acordării de granturi pentru investiții în industria prelucrătoare, în cadrul sesiunii 01.11.2022 – 16.12.2022. Investiția totalizează 182.059.200 lei și vizează construcția unei hale de producție cu o suprafață de 12.500 mp, inclusiv trei linii de spălare a lânii brute, cu o capacitate unitară de 1 tonă/oră/linie. Aceste linii vor include și facilități precum instalații de centrifugare pentru extragerea lanolinei, două linii de peletizare, o stație de reciclare a apei și reintroducere în circuit, două linii automate de prelucrare și ambalare a produselor finite, precum și capacități de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafață a halei, conform anunțului Ministerului Agriculturii.

Fabrica va fi specializată în procesarea lânii, producerea de produse fono și termo izolante din lână, precum și valorificarea produselor secundare, inclusiv lanolina, îngrășămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii.

SURSA ARTICOL

Related Articles

Back to top button